Как да се справите с проблемен тийнейджър


Как да се справите с проблемен тийнейджър
Снимка: iStock

Тийнейджърите могат да бъдат голямо предизвикателство, но с правилния подход и комуникация можете да се справите със ситуацията по-ефективно. Ето няколко съвета, които може да ви помогнат:

1. Запазете спокойствие

Когато тийнейджърът започне да се ядосва или избухва, е важно да останете спокойни. Въпреки че е трудно, вашата собствена спокойна реакция ще помогне да се предотврати усложняване на ситуацията.

Вижте още: 40 неща, които искам да кажа на дъщеря ми на 18-тия ѝ рожден ден

2. Слушайте го внимателно

Отделете време да се включите активно в разговора и да слушате внимателно какво има да каже тийнейджърът ви. Покажете му, че ви интересува мнението и чувствата му.

3. Бъдете емпатични

Съпричастността и разбирането са ключови при взаимодействието с гневен тийнейджър. Опитайте се да се поставите на мястото му и да осъзнаете, че негативните емоции и избухванията му може да са резултат от вътрешни борби или стрес.

4. Установете граници

Въпреки че е важно да бъдете емпатични, също така е важно да установите ясни граници и да насърчите уважение и отговорност от страна на тийнейджъра. Обяснете му последиците от отрицателните му действия и го насочете към конструктивно решаване на проблемите.

Вижте още: Ако децата се наказват строго, е вероятно да развият психични проблеми

5. Предложете алтернативи

Помогнете на тийнейджъра да открие градивни начини да изразява и управлява гнева си. Предложете му здравословни начини на изява, като например спорт, изкуство или писане.

6. Потърсете професионална помощ

Ако се чувствате притеснени за безопасността на тийнейджъра или не можете самостоятелно да се справите със ситуацията, не се колебайте да потърсите професионална помощ от психолог.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама