6 прости начина да научите детето си да чисти с любов


6 прости начина да научите детето си да чисти с любов
Снимка: iStock/Guliver

Да научите децата на полезни житейски умения в ранна възраст е трудна задача, но колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Препоръчително е малчуганите да изградят навика да чистят след себе си преди да навършат 5 години. Даването на малки и забавни задачи, които са подходящи за тяхната възраст, ще им помогне да развият положителни навици и ще ги подготви за по-големите отговорност.

1. Почистването не трябва да е наказание

Колко пъти всички сме се оказвали в ситуация, в която чистенето ни е представяно като наказание? Но бъдете сигурни, че този метод няма да ви помогне, ако наистина искате детето ви да изгради топла връзка с хигиенните навици.

Най-доброто решение е да научите детето си, че чистенето не е наказание или задължение, а нещо ново и интересно. Например, можете да започнете традиция, превръщайки почистването в състезание за скорост, за да привлечете интереса му.

2. Насърчавайте напредъка на детето си

Когато почистването се превърне в игра и придобие състезателен характер, всеки иска награда за победата. Това е мястото, където можете да създадете малки стимули, така че детето ви да почувства радостта от победата и да има реален шанс да спечели нещо. Ако не искате задълженията да се чувстват като истинска работа със заплата, бонуси и данъци, помислете за кутия, пълна със забавни и уникални малки награди, от която да тегли.

3. Давайте малки и забавни задачки

Ако мотивацията на детето ви да чисти намалява, след като види степента на бъркотия, опитайте да я разделите на малки задачи. Почистването ще бъде много по-бързо и по-ефективно.

4. Създайте график за почистване

Осигурете на децата си интерактивно изживяване! За да направите това, създайте план, карта, график или диаграма на постиженията. Ако позволите на децата си да помогнат при създаването на плана, това ще им помогне да идентифицират бъдещи задачи. Създаването на график, от друга страна, възпитава чувство за отговорност и учи децата да изпълняват задачите навреме.

5. Учете детето на нови умения, докато чистите

Да го научите на нещо ново, докато чистите заедно, е страхотна идея за повишаване на мотивацията. Би било вълнуващо да научите детето си как да да сгъва дрехи правилно и равномерно.

6. Намерете това, което детето ви обича да прави

Не всяка задача е подходяща за всеки. Ако ви е трудно да насърчите децата си да почистват, опитайте да им дадете други задачи, които ги вълнуват повече. Някои деца биха предпочели градинарство, готвене или грижа за домашни любимци пред редовното почистване на къщата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама