7 грешки на родителите в дисциплинирането


7 грешки на родителите в дисциплинирането
Снимка: iStock/Guliver

Тъй като взаимодействаме с децата си постоянно, изисква се истинско усилие да погледнем на стратегиите си за дисциплиниране с обективност. Добрите намерения бързо могат да бъдат заменени от меко казано, неефективни навици. Започваме да действаме сляпо и да проявяваме своите не толкова добри страни. Ще ви представим най-честите грешки, които дори най-добронамерените и добре информирани родители допускат в дисциплинирането. Те възникват, когато забравим своите същински цели.

1. Превръщаме дисциплинирането в налагане на наказания

Целта на дисциплинирането не е всяко прегрешение да бъде незабавно санкционирано, а да научим детето как да живее добре в този свят. Най-добре е да откриете креативен начин да предадете на детето нужния урок. 

2. Смятате, че в дисциплинирането няма място за топлота и подкрепа

Не подценявайте силата на благия тон в пренасочването. Необходимо е да бъдете последователни и твърди в дисциплинирането и същевременно да проявявате топлота, любов, уважение и състрадание.

3. Говорим твърде много

Нищо няма да постигнем с дългите си поучения, когато детето е в реактивно състояние. Затова използвайте повече невербална комуникация, а когато се успокой, може да обсъдите проблема на словесно, логично ниво.

4. Съсредоточваме се прекомерно върху поведението и недостатъчно върху причините за поведението

Симптомът е просто знак за наличието на нещо нередно. Следващия път, когато детето ви демонстрира нежелано поведение, изследвайте възможните причини - любопитство, гняв, умора и т.н.

5. Не се замисляме върху начина си на общуване

Онова, което казваме на детето, е важно. Но също толкова важен е начинът, по който го казваме. 

6. Внушаваме на детето, че не бива да изпитва силни или отрицателни чувства

Вместо това трябва да изграждаме у детето увереността, че ще бъдем до него дори когато се държи възможно най-зле. Дори когато отхвърляме определени поведения, ние трябва да приемаме емоциите и преживяванията на детето си.

7. Поддържаме твърде високи очаквания

Често родителят на думи осъзнава, че детето му не е съвършено, но същевременно очаква от него да се държи добре през цялото време. Надценява способностите на детето да контролира емоциите си и да взема добри решения.

Прочетете останалите полезни съвети как да дисциплинирате детето си в книгата "Дисциплина без драма", изд. "Хермес"

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама