7 типа детско поведение, които не бива да пренебрегвате


7 типа детско поведение, които не бива да пренебрегвате
Снимка: iStock

Всяко дете преживява своите възходи и падения, но родителите трябва да са наясно, че има предупредителни симптоми, които не бива да се пренебрегват. В случай, че продължат няколко седмици, е редно да се потърси професионална помощ. Понякога се касае за признаци на психично разстройство и само специалист може да диагностицира какво точно се случва с вашето дете. Ето на какво трябва да обърнете внимание.

1. Гняв и промени в настроението

Гняв, промени в настроението или внезапен непреодолим страх без причина, понякога придружени от учестено сърцебиене или дишане, могат да бъдат признак на психично заболяване. Да, гневните изблици са често срещани при малките деца, но повечето надрастват това в детската градина. Не е добре дете над 4 години да има повече от 9 избухвания на седмица.

ЗАЩО "ОТИВАМ НА МОРЕ С ТРИ ДЕЦА"  НЕ Е РАВНОЗНАЧНО НА "ОТИВАМ НА ПОЧИВКА"

2. Без загриженост за външния вид

Ако детето ви спре да се грижи за външния си вид и му липсва лична хигиена, това не е нормално. Разбира се, децата не винаги обичат да си мият зъбите, но тук по-скоро става дума за постоянна или силно изразена проява на незаинтересованост.

3. Избягване на социални контакти

Избягването на всякакво социално взаимодействие, включително семейство и близки приятели, може да е знак, че нещо се случва. Ако забележите, че детето ви е започнало да игнорира училището и дори най-добрите си приятели, най-добре се консултирайте със специалист, който може да ви помогне да откриете причината за това.

4. Не прави неща, които винаги са му харесвали

Още един повод за притеснение е, ако детето ви е обичало да играе определени игри или да похапва определени храни, но след това изведнъж е спряло да им се наслаждава. Разбира се, децата често променят вкуса, но бъдете по-бдителни, ако се комбинира с някой от другите симптоми.

5. Повишено рисково поведение

Боят, екстремните спортове и пропускането на училище са симптоми на рисково поведение. Става дума по-скоро за игнориране на последствията от това поведение. Рисковото поведение често достига своя връх в тийнейджърските години и след това намалява с възрастта.

6. Често главоболие или стомашни болки

Вашето дете може често да изпитва главоболие, стомашни болки, гадене или друга физическа болка без медицинска причина. Изследователите са забелязали, че главоболието в детството е свързано с няколко психопатологични състояния, като депресия и тревожност.

7. Промени в навиците на хранене и сън

Всяко психическо изменение може да причини проблеми с храненето и съня. Ако моделите се променят към по-лошо и остават негативни за дълго време, не трябва да пренебрегвате това. До 40% от децата изпитват проблем със съня в даден момент от развитието си, казват изследователите. Тревожните разстройства се срещат при до 20% от децата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама