9 неща, които всеки родител трябва да каже на разтревоженото си дете


9 неща, които всеки родител трябва да каже на разтревоженото си дете
Снимка: istockphoto.com

Всички деца имат различни страхове и тревоги. По-малките може да се страхуват от това, че са далеч от родителите си или от шумове през нощта.

В проучване на деца на възраст от 9 до 13 години, 86% от тях са казали, че се тревожат много за здравето на някого, когото обичат. Притесненията за бъдещето им и училището също оглавяват класацията.

Вижте още: Първите симптоми на аутизъм при бебето (ВИДЕО)

Тийнейджърските години създават собствен набор от притеснения. Всичко това е нормално стига безпокойството да не прерасне в тревожно разстройство.

Днес ви представяме 9 различни ситуации и думите, с които трябва да подходите към детето си, за да може заедно да преодолеете страховете и притесненията му.

1. "Разбирам, ти си уплашен/а"

Ако детето ви проявява признаци на страх, не се притеснявайте и се опитайте заедно да назовете какво се случва. Сложете етикет на всяка емоция. Направете пълна дисекция и намерете корена на страха, докато не го преодолеете заедно.

2. "Знам, че това е трудно, но ще го преодолеем заедно"

Ако има реален проблем, не го отричайте и не го замазвайте - наречете го с истинското му име, но обяснете на детето, че в живота има и такива пречки, които ще преодолеете заедно.

3. Прегръдките лекуват

Забравете всички тъпи клишета, че "героите не плачат", че "жените трябва да са силни". Винаги прегръщайте детето си дори когато е голямо. Физическият контакт може да стимулира освобождаването на окситоцин, хормона на добро настроение, и да намали производството на кортизол, хормона на стреса. Така прегръщането ще помогне при симптомите на тревожност.

4. "Поеми дълбоко въздух"

Да научите децата си да дишат по време на стресова ситуация е едно от най-полезните неща, които можете да направите. Предложете им да сложат лявата си ръка на корема и дясната ръка на сърцето си, след това да вдишат и издишат бавно. Това ще ги успокой както на психическо, така и на физическо ниво.

Вижте още: Ако прочете това, повече няма да дадете телефон на детето си

5. Отидете на вашето щастливо място

Когато детето ви е под стрес, попитайте го за място, което го кара да се чувства добре, спокойно, уверено и щастливо. Може да е плаж, вила или разходка в гората. Това ще е вашето убежище от проблеми.

6. "Хайде да пеем!"

Започнете да пеете припева на любимата песен на вашето дете или го накарайте да танцува на нея. След по-малко от минута ендорфините ще се задействат и вие ще сте прекъснали стресовата реакция достатъчно дълго, за да се задейства рационалният механизъм на работа на мозък.

7. "Разкажи ми повече"

За да намалите емоционалния стрес в мозъка на детето си, накарайте го да говори за това, което го стресира. По този начин то ще се освободи от напрежението и ще усети вашата ангажираност към проблемите му.

8. "Какво ти казва сърцето? Какво ти казва мозъкът?"

Тези въпроси насърчават вашето дете да обмисли емоциите си и да събере доказателства за ситуацията. Сърцето им може да им казва, че се страхуват да не се провалят на теста, но мозъкът им може да им казва, че са учили. Така ще се научат да балансират между емоции и разум.

9. "Кое е най-лошото, което може да се случи?"

Задаването на този въпрос помага на децата да поставят притесненията си в перспектива и да направят големите тревоги много по-малки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама