9 важни правила за етикет, когато се храните в ресторант


9 важни правила за етикет, когато се храните в ресторант
Снимка: iStock/Guliver

Татяна Полякова от Vogue е експерт по етикет повече от 20 години. Тя знае точно как да се държи на масата, по какъв начин да обсъжда важни въпроси с хора, които не познава добре и кои са строго забранените теми. Ето част от препоръките на Таня, що се отнася до храненето в ресторант.

1. Никога не поставяйте мобилния си телефон или лаптоп на масата.

2. Седнете на 3/4 от стола и дръжте коленете си събрани, сякаш са закопчани едно за друго.

3. Дамската ви чанта трябва да бъде на стола до вас или зад гърба ви. Никога не я оставяйте на пода - първо, защото не е безопасно за вашите принадлежности и второ, създава усещане, че не ви пука как изглежда и дали няма да се изцапа.

4. Фрази като "Опитвам се да отслабна" и "хлябът без глутен ли е?" са забранени. Теми като здраве, политика и религия никога не трябва да се обсъждат в обществени заведения.

5. По време на обяд платнените салфетки трябва да са отворени по средата на скута ви, а при по-важни събития коленете трябва да бъдат покрити напълно от тях.

6. По време на бизнес обяд може да започнете да говорите за бизнес едва след като направите поръчка.

7. Когато вземете вилица или нож от масата, никога не ги връщайте на същото място. Приборите трябва да останат в чинията или да са подпрени отстрани на нея.

8. Никога не мажете цялото си хлебче с масло. Откъснете малко парче, което можете да изядете наведнъж, и му сложете масло.

9. Крем-супите трябва да се поставят в устата с ръба на лъжицата, а супите, съдържащи цели парчета, трябва да отидат направо в устата. Освен това, не забравяйте, че не е правилно да "гребете" с лъжицата към себе си.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама