Наръчник за оцеляване на майки


Наръчник за оцеляване на майки
Снимка: iStock/Guliver

Да си майка определено не е лесна задача и всички, които вече имат деца, ще ни разберат. За да ви помогнем, ви предлагаме 8 съвета, които ще са ви от полза, когато ви дойде в повече. 

1. Не се опитвайте да се справяте сами

Ние сме тук, за да си помагаме взаимно и когато се появат децата ви, ще имате нужда от много помощ.

2. Бягайте от перфекционизма като от чума

Най-вероятно заслужавате медал просто защото сте оцелели през повечето дни. Майките са особено уязвими към чувството на вина, че не отговарят на нечии невъзможни стандарти.

3. Поведението на децата ви не е характеристика за вас

Макар вие да оказвате въздействие върху поведението им, то се влияе и от безброй други фактори. Както изтъква психологът Рон Тафъл, децата имат различно генетично предразположение и да се чувствате виновни и отговорни за проблемите им, е почти толкова неразумно, колкото и да се чувствате виновни, че от целия клас само дъщеря ви не вижда черната дъска без очила. 

4. Не предсказвайте бъдещето на децата си

В живота му ще има много изненадващи и неочаквани обрати. Не вярвайте на експерта, който предсказва мрачно бъдеще за детето ви. Никой не може да знае това със сигурност.

5. Очаквайте детето ви да предизвика повишаване на най-неприятните ви чувства

Както е отбелязала писателката Фей Уелдън: "Най-голямото предимство на това да нямаш деца, сигурно е, че си мислиш, че си мил човек, появат ли се децата, разбираш как започват войните." Нормално е понякога да мразите децата и партньора си. Просто не давайте израз на това чувство. 

6. Не прекалявайте с вниманието към детето си

Ако прекалено много се концентрирате върху него с чувство на тревога или вина, вероятно ще игнорирате други проблеми, които се нуждаят от вниманието ви: брака, взаимоотношенията в семейството или личното ви израстване. Разширете фокуса на загрижеността си. 

7. Живейте своя живот (не нечий друг) по възможно най-добрия начин

Взаимоотношенията ви с другите са едно от най-важните неща, които ще завещаете на децата си.

8. Очаквайте моментите на "издивяване"

Понякога вероятността да последвате предишното правило ще е толкова голяма, колкото и тази да станете космонавт. Нервността ще залее тялото ви. Хиперактивният ви мозък ще събуди в три през нощта с ужасяващи картини на бъдещето, което очаква детето ви. Знайте, че това е нормално. Не будете партньора си с желанието да се тревожите заедно, въпреки че имате пълното право да се възмутите, задето спи така непробудно.

Из "Правилата на брака", Хариет Лърнър, изд. "Хермес"

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама