Отварят детските градини в България


Отварят детските градини в България
Снимка: iStock/Guliver

Детските градини ще отварят след 22 май до 1 юни, по решение на общините. Всяка седмица до тогава общините, т.е. кметовете по места и самите директори на градините, ще трябва да проучат колко родители искат по места да пуснат децата си на градина. Отварянето ще стане при строго спазване на хигиенните изисквания и противоепидемичните мерки за дейността на детските градини и ясли. Предстои да бъде издадена заповед на министъра на здравеопазването.

Ако могат децата да останат вкъщи, апелира обаче министърът на образованието. "Не препоръчваме на родителите да пуснат децата си на детска градина и детска ясла."

Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет на министъра на образованието Красимир Вълчев и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Преди дни премиерът Бойко Борисов прогнозира детските градини да отворят врати около 24-ти май. Няколко са основните проблеми пред подобно решение обаче: как ще се спазва дистанция между децата, как детските градини например в София, ще отворят с намален капацитет на 50% в групите и не на последно място - как ако има заразено дете с коронавирус в група под карантина излиза цялата градина и семействата на децата в контакт.

ДЕЦА И КОРОНАВИРУС: МИТОВЕ И ФАКТИ

Могат ли да отворят детските градини и ясли на 1 юни?

Кметовете по общини трябва да създадат организацията по откриване на дейността на детските градини, защото те са най-близко до градините, обясни министър Ананиев.

"Предлагаме да не се изисква медицинска бележка по Наредба3, както и микробиологичните изследвания, защото времето е много малко, струпването ще бъде голямо и само ще се затрудни постъпването в първия ден", каза здравният министър.

"В първия ден ще се измерва температурата на всяко детето, а родителите ще подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност за мерките в детската градина. И че те доброволно желаят детето им да посещава градината.

Има и мерки за поддържане на физическата дистанция, но няма да са драконовски, защото е ясно, че това е трудно при децата.

Посещението на детска градина няма да е обвързано със социални и икономически помощиц, т.е. те няма да бъдат отнемани, ако дете не е пуснато на градина. Връщането не е задължително", подчерта Красимир Вълчев.

БЕЗПЛАТНА ДЕТСКА КНИЖКА ЗА КОРОНАВИРУСА

При случай на коронавирус в детската градина: "Ако градината е голяма, ще се постави под карантина само засегнатата група. Ако е малка градината, ще се постави под карантина цялата градина. Ние нямаме притеснения за семействата, а за персонала в градините", обясни националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Предвиждаме целево тестване на персонала на извадков принцип може би на 1000 души за да проследим тенденцията в заболеваемостта в тези заведения", подчерта Ананиев.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама