Сблъсъкът: Майка в София срещу майка в провинцията


Сблъсъкът: Майка в София срещу майка в провинцията
Снимка: iStock/Guliver

Правителството обмисляло вариант, при който да се махна втората година от платеното майчинството. Идеята била подкрепена от много организации, които смятали, че така се губели добри кадри, за дълго време, които трудно можели да бъдат заменени. Другата им подкрепяща тези била, че когато една жена не работи две години, тя губи част от работните си навици. Та дори и всичките. Предложението имаше много негативни коментари отвсякъде, и като чели почти нулева подкрепа. Какво е обаче да си майка в София и прецакват ли самите майки работодателите?

Първият плюс за майките в София несъмнено е медицинската помощ. Столицата винаги е била много по-разнообразна около добри лекари, които да следят бременността и да се грижата за майката през месеците, докато чака своето дете. От друга страна в провинцията това не е точно така. Лекарите отново са добри, но или са предпочели да работят в големия град, или са емигрирали. Малкото лекари, останали в малките градове, обикновено са затрупани с работата, а и общественото мнение, че грижите не са на такова ниво, кара майките от малките градове да пътуват доста километри, заради по-добрата техника и по-добрите условия в софийските болници.

бебе

Когато всички премине и бебето се роди обаче, нещата се изравняват. Обикновена обиколка из центъра на средно голям провинциален град ни среща с цял отбор майки, излезли спокойно на разходка. Те бутат количките с бебета си и спокойно поздравят познати из целия град. В столичния център да срещнеш майка обаче си е жив късмет: туристи, студенти, възрастни дами, та дори и ученици са най-честите обитатели на софийската централна зона. Те обикалят магазини и различни места, докато софийските майки се спират само и единствено на заобикалящия ги квартал. По затрудненото пътуване, не особено чистия въздух и многото хора, принуждават софийските майки да не предприемат голямо пътешествие с детската количка – напротив, по-скоро се позиционират в градинката пред блока.

ДОЧЕТЕТЕ ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама