За какво най-често спорят семейните двойки


За какво най-често спорят семейните двойки
Снимка: iStock/Guliver

За съжалeние все по-често се откроява нарастваща тенденция на неразбирателство между семейните двойки в световен мащаб. Последните проучвания сочат, че 70% от двойките спорят почти всекидневно, а поводите за това най-често са свързани с пари, домакински задължения, липса на свободно време, ограничителни рамки, недооцененост и ревност. Цялостната представата за семеен живот преди брака рязко се разминава с действителността, която настъпва след това. С настъпването на общите задължения и поемането на отговорности, отношенията между мъжете и жените в повечето случаи се променят драстично.

Парите

Никога не стигат, но постоянната им липса или недостиг са в състояние да разтрогнат дори и най-здравата връзка. Всяка втора двойка поне веднъж седмично спори за семейния бюджет. Още повече, че възгледите на жените и мъжете за правилно похарчени пари се разминават коренно. Жените като цяло са склонни да похарчат голяма част от семейния бюджет в някой търговски център за куп ненужни и безсмислени покупки. Мъжете пък от своя страна са благосклонни да харчат за хоби, забавления с приятели и нови технически придобивки. И в двата случая отсрещната страна е в пълна готовност да спретне солиден и главозамайващ скандал.

Домакински задължения

Никога не свършват. От край време се смята, че мястото на жената е главно в кухнята. В съвременния свят този стереотип е почти напълно разбит. Съвременната жена доказа, че може да се справя еднаква добре, както с престоя си в кухнята и отглеждането на деца, така и с професионалните си задължения. По-голямата част от мъжете почти никога не поемат самоинициатива що се отнася до домакинските задължения. А в редките моменти, когато това все пак се случи, обикновено е съпроводено без желание. Един от най-честите скандали е свързан именно с тази толкова досадна, но задължителна част от семейния живот.

Липса на свободно време

В днешното забързано и напрегнато ежедневие все по-малко успяваме да намерим лично време за себе си. Тази липса от своя страна провокира в нас лесна раздразнителност и ни прави лесна мишена на лошото настроение. А един от най-негативните фактори за една връзка е липсата на добро настроение.

Ограничителни рамки

Често срещаните семейни реплики - "Не ходи там“ . Не прави това“. "Можеш да отидеш, но за малко“. Твърде вероятно е да ги чувате доста често. В повечето случаи психологическата ви нагласа ще прави точно обратното или с други думи- "Забраненият плод е най-сладък“. Така че, ако искате да се радвате на дълга и хармонична връзка, избягвайте да очертавате тези рамки.

Недооцененост

Чувството на недооцененост е доста срещано явление в една връзка. Погрешно е схващането, че жените са по потърпевши от това. В днешно време все повече мъже се чувстват недооценени от своите нежни половинки. Отсрещните неоправдани очаквания много често могат да станат причина за неизбежния край на връзката.

Ревност

Ревността е може би е най-застрашаващото чувство за една връзка, особено в случаите, когато тя е болезнена. Хората, които най-често страдат от нея са тези същите, които се чувстват недооценени от своите половинки. Разбира се, друг е въпросът, ако нямате доверие на своите партньори, а отсрещната страна ви дава достатъчно поводи за това. В такъв случай едва ли тази връзка би се задържала за дълго време на хоризонта. Трудно може да се определи кой от двата пола е предразположен в по-голяма степен да ревнува. Жените са склонни да преодоляват много по-трудно емоционалната изневяра докато мъжете -физическата. А що се отнася до изневярата, според статистическите данни мъжете водят с пълна преднина класацията.

Но нека си признаем! Няма семейна двойка, която не спори по между си и живее мирно и спокойно като в приказките. Още повече, че самите спорове до известна степен имат и своята положителна страна. На практика е доказано, че двойките, които спорят, имат по-голям реален шанс да изгладят недоразуменията по между си.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама