Бебето развива езикови навици в утробата


Бебето развива езикови навици в утробата
Снимка: Thinkstock/Guliver

Гласът на бременната жена развива езикови навици у нероденото й още дете, установиха учени от Харвардския медицински институт.

Майчиният глас е един от първите звуци, които детето чува в утробата. Отдавна е известно, че там детето чува нейните думи и нейното сърцебиене. Но досега не бе ясно как това влияе върху плода.

Изследователи от Харвард обаче изясниха този въпрос, твърди "Дейли мейл". Те взели 40 преждевременно родени деца (между 25-та и 32-та седмици на бременността) и ги разделили на две групи. По принцип по това време децата би трябвало още да са в утробата. В продължение на месец децата от първата група всеки ден слушали по 3 часа записи с гласа и сърцебиенето на майката. Втората група слушала само фонов шум от болница. Съответно мозъкът на пеленачетата бил сканиран след един месец.

Слуховата кора (областта на мозъка, свързана с възприемането на речта) в първата група е била по-голяма от кората на пеленачетата във втората група. Според изследователите записите с майчиния глас са полезни за недоносените деца.

Някои специалисти отдавна препоръчват на бременните жени да говорят или да пеят на плода си. Съществуват и специални курсове за бъдещи майки - Wombsong ("утробна песен"). Пеенето спомага да се установи връзка с нероденото още дете, уверяват привържениците на този метод.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама