Безплатен достъп до ценни видеа за недоносените деца


Безплатен достъп до ценни видеа за недоносените деца
Снимка: iStock/Guliver

Световният ден на недоносените деца тази година бе отбелязан с 5-дневна онлайн конференция "Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца".

Фондация "Нашите недоносени деца" осигурява безплатен достъп до ценни видео ресурси с водещи специалисти от конференцията за всички родители и желаещи да се информират. Видеата са достъпни безплатно на специално създадената страница live.premature-bg.com, след регистрация.

На първата по рода си онлайн конференция, Фондация "Нашите недоносени деца" събра водещи специалисти в различни области, които дадоха ценни съвети и насоки по въпроси около пренаталната грижа през бременността и превенцията на преждевременното раждане, грижи в неонатологията, проследяване и последващи здравословни предизвикателства, както и цялостно развитие на децата, родени по-рано.

Бе засегната и темата за психологическите изпитания пред родителите и необходимостта от оказване на психологическа подкрепа, както за семействата, така и за медицинските специалисти.

"Когато бебето се роди недоносено, това отключва цяла палитра от чувства в родителите. Тези чувства често включват вина, безнадеждност и страх. В болката си много родители се чувстват сами… Това увеличава нуждата от пространство, където родителите могат да споделят автентичните си преживявания с други родители, преминаващи или преминали по същия път", обясни Ния Коновска, психолог и фамилен психотерапевт, за психологическите трудности, които изпитват родителите на недоносени деца.

Бяха обхванати и дългосрочните здравословни предизвикателства пред децата, родени твърде рано. Д-р Бояна Петкова разказа повече за проекта на Фондация "Нашите недоносени деца" за създаване на Национална програма за проследяване на преждевременно родените деца до 7-годишна възраст и препоръки, относно необходимата законодателна промяна.

"Проследяването на недоносеното бебе е един проект, по който работим съвместно с фондация "Нашите недоносени деца" от поне 3 години. За съжаление единственото, с което в момента разполагаме като национална програма за проследяване на недоносените деца е един проект, който стои в Министерството на здравеопазването и очаква да му дойде времето.Смисълът на една национална програма е именно всички деца и семейства да получават еднакво и достатъчно добро ниво на грижата, а държавата да поеме функциите си, защото в много ситуации родителите се оказват принудени да инвестират голям финансов ресурс в проследяването на децата си, който не е по силите на всички. Ние смятаме, че грижата за недоносените деца, както и за други уязвими пациентски групи, трябва да е прерогатив на държавата."

Медицинските и развитийни специалисти споделиха ценни съвети за цялостното развитие на недоносените деца, включително храненето и кърменето през първата година, двигателното развитие, идеята за комплексната грижа и ранното диагностициране на "невидими" нарушения.

"Храненето през първата година определя развитието на мозъка и съответно интелекта на детето. Недоносените деца са със завишени хранителни потребности, защото имат много висок темп на растеж и често съпътстващи хронични заболявания, затова и храната, която приемат е от изключително значение… Не можем да кажем, че кърмата е най-доброто за бебето - нещо повече - тя е биологична норма. Няма нищо друго, с което да можем да я заменим и да я доближим по състав… Тя е идеалната храна за правилното развитие на тялото, мозъка и имунната система на бебето", обясни д-р Диана Аргирова, неонатолог, по темата за кърменето и храненето в първата година на бебетата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама