Безплатен достъп до ценни видеа за недоносените деца


Безплатен достъп до ценни видеа за недоносените деца
Снимка: iStock/Guliver

Световният ден на недоносените деца тази година бе отбелязан с 5-дневна онлайн конференция "Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца".

Фондация "Нашите недоносени деца" осигурява безплатен достъп до ценни видео ресурси с водещи специалисти от конференцията за всички родители и желаещи да се информират. Видеата са достъпни безплатно на специално създадената страница live.premature-bg.com, след регистрация.

На първата по рода си онлайн конференция, Фондация "Нашите недоносени деца" събра водещи специалисти в различни области, които дадоха ценни съвети и насоки по въпроси около пренаталната грижа през бременността и превенцията на преждевременното раждане, грижи в неонатологията, проследяване и последващи здравословни предизвикателства, както и цялостно развитие на децата, родени по-рано.

Бе засегната и темата за психологическите изпитания пред родителите и необходимостта от оказване на психологическа подкрепа, както за семействата, така и за медицинските специалисти.

"Когато бебето се роди недоносено, това отключва цяла палитра от чувства в родителите. Тези чувства често включват вина, безнадеждност и страх. В болката си много родители се чувстват сами… Това увеличава нуждата от пространство, където родителите могат да споделят автентичните си преживявания с други родители, преминаващи или преминали по същия път", обясни Ния Коновска, психолог и фамилен психотерапевт, за психологическите трудности, които изпитват родителите на недоносени деца.

Бяха обхванати и дългосрочните здравословни предизвикателства пред децата, родени твърде рано. Д-р Бояна Петкова разказа повече за проекта на Фондация "Нашите недоносени деца" за създаване на Национална програма за проследяване на преждевременно родените деца до 7-годишна възраст и препоръки, относно необходимата законодателна промяна.

"Проследяването на недоносеното бебе е един проект, по който работим съвместно с фондация "Нашите недоносени деца" от поне 3 години. За съжаление единственото, с което в момента разполагаме като национална програма за проследяване на недоносените деца е един проект, който стои в Министерството на здравеопазването и очаква да му дойде времето.Смисълът на една национална програма е именно всички деца и семейства да получават еднакво и достатъчно добро ниво на грижата, а държавата да поеме функциите си, защото в много ситуации родителите се оказват принудени да инвестират голям финансов ресурс в проследяването на децата си, който не е по силите на всички. Ние смятаме, че грижата за недоносените деца, както и за други уязвими пациентски групи, трябва да е прерогатив на държавата."

Медицинските и развитийни специалисти споделиха ценни съвети за цялостното развитие на недоносените деца, включително храненето и кърменето през първата година, двигателното развитие, идеята за комплексната грижа и ранното диагностициране на "невидими" нарушения.

"Храненето през първата година определя развитието на мозъка и съответно интелекта на детето. Недоносените деца са със завишени хранителни потребности, защото имат много висок темп на растеж и често съпътстващи хронични заболявания, затова и храната, която приемат е от изключително значение… Не можем да кажем, че кърмата е най-доброто за бебето - нещо повече - тя е биологична норма. Няма нищо друго, с което да можем да я заменим и да я доближим по състав… Тя е идеалната храна за правилното развитие на тялото, мозъка и имунната система на бебето", обясни д-р Диана Аргирова, неонатолог, по темата за кърменето и храненето в първата година на бебетата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама