Ето кои са ползите от кърменето


Ето кои са ползите от кърменето
Снимка: Thinkstock/Guliver

Учените определят кърмата като „жива течност“. Тя се адаптира към хранителните и имунологичните нужди на бебето, докато то расте. През първите 3 до 4 дни след раждането майката лактира коластра (известна още като „първо мляко“). Това е по-плътна, жълтеникава течност, с малък обем, но богата на хранителни вещества. В рамките на 15 до 30 дни започва лактацията на така нареченото „зряло мляко“.

Изненадващо, но факт е, че все още не са ни известни всички компоненти на кърмата. Те могат да се променят от жена на жена, дори при една и съща майка в двете гърди, според възрастта и в различните етапи на кърменето.

Въпреки това могат да бъдат идентифицирани няколко отличителни характеристики. Кърмата се състои основно от макронутриенти, нужни на бебето. Тя му осигурява и храносмилателни ензими, минерали (желязо, калций, цинк, натрий), витамини (Е, А, D, К) и всички хормони, необходими за растежа. Съдържа и антитела, които пази бебето здраво. Такива са имуноглобулини (предпазващи лигавиците на бебето), лимфоцити, макрофаги (действащи като бариера срещу околната среда) и лактоферин (предпазващ от микроби и бактерии и спомагащ усвояването на желязото).

Кърмата помага на бебето да се справи с:

- хеморагични заболявания;

- ешерихия коли, ротавирус, салмонела, пневмококи, стафилококи, други бактерии и вируси;

- бронхит или пневмония;

- риск от внезапна детска смърт;

- алергични заболявания;

- кожни патологии;

- конюнктивит;

- ушни инфекции;

- диария или запек;

- подобряване на невронни връзки и развитие на мозъка;

- риск от анемия;

- подобряване на визуални умения.

Кърменето далеч надхвърля защитата на детето през първите години от живота. То му позволява да развие защитни сили и срещу много заболявания на зрелия живот - като астма, диабет, атеросклероза, инфаркт и др.

Кърменето помага на майката за:

- да създаде уникална връзка с детето;

- да увеличи нивата на окситоцин, което свежда до минимум риска от следродилна депресия, повишава нивото на увереност и намалява стреса, усещането за безпокойство, облекчава болките и стимулира тялото за по-голямо производство на мляко.

- да подобри собственото си храносмилане;

- да ускори метаболизма и по този начин да възвърне фигурата си от преди бремеността;

- да подобри консумация на енергия;

- да свие размера на матката до естествения ѝ размер;

- да намали риска от рак на гърдата, рак на яйчниците или маточната шийка.

В чисто практичен план – кърменето спестява обмислянето и приготвянето на друг вид храна, стерилизирането на шишенца и бурканчета, по простата причина, че гърдите са постоянно на разположение на бебето. А това е изключително удобно на път и е 100% хигиенично и безопасно за бебето.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама