Ето защо децата трябва да консумират храни, богати на калций


Ето защо децата трябва да консумират храни, богати на калций
Снимка: iStock

Калцият е най-важният минерал за здрави кости и зъби. Той се грижи и за правилното фунциониране на всяка една клетка в човешкото тяло. Затова децата трябва ежедневно да консумират кисело мляко, броколи, зеленолистни зеленчуци, сирене и други млечни продукти, портокали или портокалов сок (той трябва да се пие без сламка).

Млякото и млечните продукти са най-добрите източници на калций сред храните. Децата се нуждаят средно от около 1000-1200 мг. калций. Дневните нужди от калций за различните възрасти са:

от 3 до 6 години - 1000мг. калций

от 7 до 10 години - 1100мг. калций

от 11 до 17 години -1200мг. калций

Млякото и млечните продукти обаче не винаги са подходящ избор. Не всяко дете може да яде млечни продукти, поради непоносимост на тялото към лактоза.

Ако детето има непоносимост към лактоза трябва да се набави калция от други храни.

Най-богатите на калций храни са:

1. Броколи

В 2 ч.ч. броколи има 86мг. калций. Освен това броколите са сред най-добрите източници на витамин С. В 100гр. броколи има дори 2 пъти повече витамин С, отколкото в 100гр. портокали. Освен това броколите помагат за пречистване на храносмилателния тракт и помагат при констипация (запек).

2. Зеленолистни

в 1ч.ч. сготвени зелени листни зеленчуци има около 260мг. калций. Зелените листни зеленчуци могат да се намерят всеки сезон. Освен ,че са сред най-богатите на калций храни ,зелените листни зеленчуци съдържат огромни количества витамин А, който е много полезен за очите.

3. Смокини

В 1 ч.ч. сушени смокини има 242мг. калций. Освен това, сушените смокини съдържат фибри, калий и магнезий, много важни за здраво сърце и мускули.

4. Портокали

В един голям портокал има 74 мг. калций. Същото е количеството и в една чаша изцеден сок от портокал.

5. Сардини

В една консерва сардини (около 100гр.) има 351мг. калций. Освен това сардините са богати на витамин В12, който е много важен за здравето на мозъка и нервната система. Сардините са и сред малкото храни ,от които може да се набави витамин D.

6. Бял фасул

в 1 ч.ч. сварен бял фасул има 126мг. калций. Освен това белият фасул е богат на фибри, протеини и желязо. Той е един от най-добрите източници на калий и съдържа въглехидрати,които стимулират метаболизма.

7. Бадеми

В 30гр. (около една шепа) бадеми има 75мг. калций.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама