Говорете точно така с детето си, за да ви слуша


Говорете точно така с детето си, за да ви слуша
Снимка: iStock

Как да говорите, така че децата да ви слушат? Предлагаме ви практически стратегии за родители за ефективна комуникация с децата, насърчавайки взаимно уважение, разбиране и сътрудничество.

1. Признавайте чувствата

Утвърждавайте емоциите на децата, като признавате чувствата им без осъждане или критика. Чрез съпричастност към техните емоции родителите могат да създадат подкрепяща и разбираща среда.

2. Използвайте описателен език

Вместо да етикетирате или съдите поведението на децата, опишете какво виждате или чувствате, без да обвинявате. Това помага на децата да разберат последствията от своите действия и насърчава саморефлексията.

Вижте още: Полезно за всеки родител: Как да възпитавате щастливо дете

3. Предлагайте избор

Давайте на децата избор, когато е възможно, за да ги овластите и насърчите автономността. Като децата участват във вземането на решения, родителите могат да насърчат чувството за отговорност и сътрудничество.

4. Умения за решаване на проблеми

Научете децата на умения за решаване на проблеми, като ги включите в намирането на решения на конфликти или предизвикателства. Насърчавайте мозъчната атака, изслушването на различни гледни точки и съвместната работа за постигане на взаимно приемливи решения.

5. Активно слушане

Практикувайте активно слушане, като отделяте цялото си внимание на децата, осъществявате зрителен контакт и слушате без прекъсване. Отразете обратно техните чувства и мисли, за да покажете, че разбирате и уважавате тяхната гледна точка.

Вижте още: 4 възпитателни метода, които вече са смятани за грешни

6. Ограничете критиката и похвалата

Избягвайте прекомерната критика или похвала, тъй като и двете могат да бъдат контрапродуктивни. Вместо това се съсредоточете върху конкретна обратна връзка и насърчение, което насърчава вътрешната мотивация и самочувствие.

7. Използвайте положително подсилване

Насърчавайте положителното поведение, като използвате конкретни, описателни похвали и награди. Съсредоточете се върху усилията и напредъка, а не върху резултата, и бъдете последователни в укрепването на желаното поведение.

8. Поставете ясни граници

Установете ясни и последователни правила и граници, за да осигурите структура и насоки за децата. Комуникирайте очакванията спокойно и с уважение и налагайте последствия, когато е необходимо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


 • Хороскоп за днес, 24 юни 2024...
  Хороскоп за днес, 24 юни 2024

  Научете какво ви очаква този понеделник, 24 юни 2024, според зодията.  Овен Днес, Овни, йосмосът ви обсипва с динамична енергия и ентусиазъм. Вашият приключенски дух е в своя пик, което го прави идеален ден за нови начинания или спонтанни пътувания. В професионалния ви живот един смел ход може...

 • Късметче за всяка зодия за 24 юни 2024...
  Късметче за всяка зодия за 24 юни 2024

  Вижте какво е късметчето ви за този понеделник, 24 юни 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Здраве, щастие, любов не са само думи, а част от вашия прекрасен живот. Телец Ново бизнес начинание ще ви донесе много успехи и пари. Вижте още: Таро хороскоп за всяка зодия за лято 2024 Близнаци Късмет...

 • Любовен цитат за 24 юни 2024 според зодията...
  Любовен цитат за 24 юни 2024 според зодията

  Вижте какво е вашето любовно пожелание за днес, 24 юни 2024, според зодията. Овен "Любовта е толкова голяма сила, че може да бъде надмината само от летенето." Мигел де Сервантес Телец "Любовта няма нищо общо с това, което очаквате да получите, само с това, което очаквате да дадете - което...

 • Най-щастливият ден от седмицата за...
  Най-щастливият ден от седмицата за всяка зодия, 24 - 30 юни 2024

  Представяме ви най-късметлийския ден за всяка зодия за периода от 24 - 30 юни 2024. Овен - сряда, 26 юни Необвързаните представители на зодия Овен ще срещат партньор в сряда, който ще е готов да им даде целия свят. Обвързаните представители на знака ще минат в ново ниво на връзката си. Ще изгладите...

 • Хороскоп за днес, 23 юни 2024...
  Хороскоп за днес, 23 юни 2024

  Научете какво ви очаква тази неделя, 23 юни 2024, според зодията.  Овен Този ден ще бъде отличен за обмяна на идеи, за срещи с приятели и за разговори с близки. Вие ще бъдете способни да убедите другите в своите идеи и да ги вдъхновите. Използвайте вашето обаяние и интелект, за да създадете позитивни...

 • Късметче за всяка зодия за 23 юни 2024...
  Късметче за всяка зодия за 23 юни 2024

  Вижте какво е късметчето ви за тази неделя, 23 юни 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Днес можете да направите всичко. Телец Бъдете креативни, когато става въпрос за вашите мечти. Това е пътят към сбъдването им. Вижте още: Таро хороскоп за всяка зодия за лято 2024 Близнаци Грандиозен...

виж всички виж всички
Реклама