Полезно за всеки родител: Как да възпитавате щастливо дете


Полезно за всеки родител: Как да възпитавате щастливо дете
Снимка: iStock

Без значение какво казваме и какви принципи се опитваме да им внушим, децата се влияят най-вече от нашето поведение. Ако ние решаваме всеки проблем с крясъци, няма как да се караме на детето си, че повишава тон. Ако непрестанно се страхуваме да не направим грешка, няма как детето ни да притежава самоувереност. То копира нашия маниер на поведение, защото не познава друг. Ето защо, ако искаме децата ни да са щастливи и независими личности, трябва да им дадем личен пример как да го постигнат. Това може да стане само ако осъзнаем деструктивните модели на поведение, които сме наследили от своите родители, и се опитаме да ги променим, за да не ги предадем на децата си.

Ето 10 ценни урока по тази тема от "Книгата, която искате родителите ви да бяха прочели" на Филипа Пери

1. Чувствата са ОК, дори негативните

Утвърждавайте емоциите на детето си, вместо да се опитвате да ги поправите. Нека знаят, че чувствата им са нормални и приемливи, дори негативните като гняв или тъга.

2. Връзката е ключова

Дайте приоритет на истинската връзка и разбиране пред правилата и контрола. Присъствайте с детето си, слушайте активно и предлагайте съпричастност.

Вижте още: 8 правила, по които ще науча дъщеря си да живее

3. Спрете битката на волята

Борбата за власт не работи. Преместете фокуса от контрола към сътрудничеството и решаването на проблеми. Предложете избор и включете детето си в намирането на решения.

4. Приемете избухванията

Избухванията са нормална част от емоционалното развитие. Запазете спокойствие, поставете граници и предлагайте комфорт, без да се поддавате на изискванията.

5. Оставете ги да играят

Играта е начинът, по който децата учат и изследват. Позволете разхвърляна, неструктурирана игра, която насърчава креативността и устойчивостта.

6. Не сравнявайте

Всяко дете е уникално и се развива със свое собствено темпо. Не сравнявайте детето си с другите и се съсредоточете върху индивидуалните му силни страни и напредък.

7. Границите са от съществено значение

Поставете ясни и последователни граници с любов и доброта. Това не означава да бъдете груби, а да осигурите структура и насоки, за да помогнете на детето си да се чувства безопасно и сигурно.

8. Грижата за себе си има значение

Не можете да налеете от празна чаша. Дайте приоритет на собственото си благополучие, за да можете да бъдете най-добрият родител, който можете да бъдете. Отделете време за себе си, управлявайте стреса и потърсете подкрепа, когато е необходимо.

Вижте още: 4 възпитателни метода, които вече са смятани за грешни

9. Прегърнете несъвършенството

Няма да го правите през цялото време. Извинете се, когато правите грешки, простете си и помнете, че ученето и израстването са непрекъснати процеси както за вас, така и за вашето дете.

10. Насладете се на пътуването

Родителството е уникално и необикновено приключение. Наслаждавайте се на хубавите моменти, присъствайте в малките неща и намерете радост в ежедневните взаимодействия с вашето дете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама