Инициативата Mindscapes или колко е важно да бъдеш сериозен към психичното здраве


Инициативата Mindscapes или колко е важно да бъдеш сериозен към психичното здраве
Снимка: Mindscapes

Mindscapes е инициатива, посветена на психичното здраве на младите хора, която цели да провокира повече разговори как да се справяме с проблеми и по какъв начин изкуството и културата могат да ни помогнат за това.

Инициативата се фокусира върху десет теми, които вълнуват младите хора – от въпроси като кой съм аз и какво е ценно в мен, през начина, по който се отнасяме към насилието, агресията, зависимостите, до липсата на мотивация, страха от неизвестното и бъдещето.

В контекста на глобална пандемия, политически, икономически и социални кризи, все повече нараства нуждата от внимание и грижа за психичното ни здраве. Инициативата Mindscapes съчетава психотерапевтични и арттерапевтични методи, чрез които да стимулира креативността, критичното мислене и свободното изразяване на участниците в поредица от занимания.

"Хубавото е, че през целия процес си заобиколен от хора, които минават през същото като теб и колкото и да сте различни, в края на процеса намирате общ език и си ставате близки", споделя участник в инициативата.

Една от целите на Mindscapes е да помогне на младите хора да се освободят от стигмата за психичното здраве и да бъдат смели да изговарят онова, което ги тревожи, да ги предизвика да застанат очи в очи с трудностите и с реалността. И това да ги развива личностно, вместо да ги смачква и отказва. Инициативата се опитва да надделее над цензурата и автоцензурата, които ни пречат да бъдем себе си и да общуваме по-ефективно с хората около нас. Изкуството може да стимулира свободата да бъдеш честен, а културата може да превърне в навик волята да правиш най-доброто, на което си способен.

Инициативата е дългосрочна и ще продължи и през идната година с ново издание и групови занимания за младежи.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама