Искате да подарите домашен любимец? Първо прочетете това


Искате да подарите домашен любимец? Първо прочетете това
Снимка: iStock

Коте, кученце или хамстер - за рожден ден, Коледа или Нова година? "Категорично не!" - германски защитници на животните са убедени: това не е играчка, а живо същество.

Не е необичайно домашните любимци - кученца, котенца, зайци, хамстери - да са на първо място в списъка с желания на децата за подаръци за рождени дни, Нова година и Коледа. Децата, които нямат братя и сестри, ги желаят особено много. Като правило желанието да си вземете домашен любимец се дължи на желанието винаги да имате живо същество, с което да си играете. А когато детето намери четириног приятел в луксозна кутия под коледната елха или под масата, то е щастливо.

Фактът, че притежаването на домашен любимец води след себе си отговорности, често се пренебрегва. Когато детето осъзнае, че и за домашния любимец трябва да се полагат грижи, ентусиазмът често отшумява: живият подарък изведнъж се оказва ненужен и въпросът приключва с изпращането на домашния любимец в приют. Как може да се избегне тази ситуация? "Дойче веле" потърси отговор от берлинската организация за защита на животните "Tierschutzverein für Berlin und Umgebung", основана през 1841 г. и една от най-старите организации за защита на животните в Германия и Европа.

Изоставените животни понасят тежко предателството

"Тъжната реалност е, че след коледните и новогодишните празници много от желаните живи подаръци рано или късно се озовават в приют за животни. Минават няколко седмици и илюзиите на човека, който си е купил домашен любимец, избледняват. Особено децата бързо губят интерес към домашните любимци. Изведнъж те осъзнават, че домашният любимец отнема от времето им и обърква плановете им за почивка, и се отървават от домашната котка или куче, за да възвърнат независимостта си. "Фактът, че изоставените животни не могат да понесат раздялата със стопаните си, не ги интересува", казва Беате Камински, говорител на "Tierschutzverein für Berlin und Umgebung".

Преди да въведете домашен любимец в дома си, трябва да помислите внимателно и да планирате предварително, препоръчва Камински. Според нея е важно също така да научим децата, че животните не са предмети или плюшени играчки, а живи същества, които могат да изпитват скръб и болка.

"Винаги казваме: никога не трябва да се подарява животно! Това не е вещ! Домашният любимец може да бъде приет само като нов член на семейството. При това не трябва да се забравя, че да дадеш дом на домашен любимец означава да поемеш отговорности, които често продължават много години", казва Беате Камински и добавя, че има много фактори, които трябва да се вземат предвид при закупуването на домашен любимец.

Включване на всички членове на семейството в грижите за него

Преди да си купите домашен любимец, трябва да се сформира семеен съвет и всички членове на семейството да се съгласят с покупката. Ако никой не се противопостави, струва си да обсъдите подробно задълженията и задачите на всеки и да ги задължите да се грижат за тях. Родителите не трябва да прехвърлят отговорността за грижата за домашния любимец на децата си.

Трябва да се определи кой ще отговаря за почистването на тоалетната, клетката или аквариума на домашния любимец, за неговото обгрижване, разхождане, хранене, обучение и т.н. Планирайте алтернативни мерки за грижи, в случай че децата решат да живеят отделно, след като пораснат, или ако по различни причини изведнъж се окаже, че имат други интереси.

Дълголетието на домашния любимец също заслужава внимание. Някои от тях живеят много дълго. Например възрастта на папагалите амазонки и сиви жако може да достигне 70 години, а на папагалите ара - дори 100 години. Лъчезарната костенурка може да живее до 189 години, а червеноухата костенурка - до 40-50 години.

Научете повече за навиците и начина на живот на животното

Новозакупеното животно може да не е според очакванията на новия стопанин поради своите навици. Хамстерите и мишките например водят нощен начин на живот. Когато всички заспят, те започват да блъскат, да шумолят или да драскат по пода на клетката - нарушавайки спокойствието в дома. Затова ранното информиране за тези особености е от изключителна важност.

Какви са навиците на животното? Колко място му е необходимо? Какъв е характерът на бъдещия домашен любимец? Разбира ли се с деца? Какви условия за живот са необходими и какви принадлежности и храна трябва да купите? Къде можете да намерите информация за това, което трябва да знаете, за да се грижите за този домашен любимец? Всички тези въпроси трябва да бъдат зададени още преди да го купите.

Фактора разходи

Закупуването на домашен любимец включва не само разходи за самия домашен любимец, но и разходи за неговото хранене и отглеждане, застраховка, данъци, ветеринарни такси и разходи за отглеждането му по време на отпуската на собствениците в пансион за животни или в домашна обстановка. Ето защо е добре да си отворите малка "касичка за домашни любимци" и всеки месец да внасяте в нея определена сума пари за покриване на неочаквани разходи.

Уверете се, че домашният любимец не ви вреди

Преди да се появи куче или котка в семейството, е добре децата редовно да разхождат домашните любимци на съседите си и да се грижат за тях - например по време на училищната ваканция. Така те ще се научат как да се справят с животните, а родителите ще разберат дали децата им са готови да поемат отговорността да се грижат за тях.

Преди да решите да си купите домашен любимец, е важно да разберете дали някой от членовете на семейството има алергия към животинска козина или слюнка. И разбира се, важно е да разберете дали наемодателят ще разреши настаняването на домашни любимци в къщата - и ако да, какви.

"Важно е да запомните: ако тези съвети не се спазват, една красиво започнала "любовна история" може бързо да завърши с кошмар - както за човека, така и за животното!", предупреждава Беате Камински, говорител на "Tierschutzverein für Berlin und Umgebung".

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама
Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама