Изследване: Колко деца иска да има българинът


Изследване: Колко деца иска да има българинът
Снимка: iStock

63,3% от мъжете и жените у нас през 2021 г. са заявили, че семейството трябва да има две деца. Този дял обаче е значително по-нисък в сравнение с 2011 г., когато за 75,3% от населението в изследваните възрастови групи идеалът за семейство е включвал две деца. Това показва проучване на Националния статистически институт (НСИ) сред жени на възраст 15-49 години и мъже на възраст 15-59 години.

На второ място в разпределението е мнението, че семейството трябва да има три деца - 17,1%, следвано от семейство с едно дете - 7,9%.

През 2021 г. 9.4% от лицата в репродуктивна възраст не могат да преценят колко деца трябва да има семейството в България. Многодетният модел на семейство с четири и повече деца е приоритет за 2.0% от хората.

Промяната в репродуктивния идеал на мъжете и жените в България през последните 20 години е в позитивна посока, като се има предвид, че:

  • увеличава се делът на хората, според които семейството трябва да има три деца – от 11.8% през 2001 г. на 17.1% през 2021 година;
  • повече от два пъти намалява делът на мъжете и жените с идеал за семейство с едно дете – от 19.8% до 7.9%;
  • значително намалява делът на лицата, които считат, че семейството не трябва да има деца – от 3.2% до 0.3% през 2021 година.

Основните заключения са следните:

- изключително висок е делът на лицата, които са без деца (17,8%) в сравнение с тези, които имат този идеал (0,1%) или предпочитат този модел на семейство (1,4%);

- значително по-голям е делът на лицата, които остават с едно дете (31,9%) в сравнение с идеала за еднодетно семейство (6,9%) и желаещите едно дете (13,5%);

- идеалът (64,7%) за две деца в семейството, фактически не се реализират. Две деца имат 44,4% от лицата над 45-годишна възраст;

- три деца е идеал за 17,1%, репродуктивни намерения за 13,9%, но фактически е реализиран от много по-малък дял от лицата в края на репродуктивния им период, само 4,7%.

Нереализираните репродуктивни желания на лицата поставят въпроса за причините това да се случи. Данните показват, че водеща в структурата на причините за нежелание да имат дете е липсата на партньор (15,5%). На второ място са финансовите причини (14,8%). Здравословни проблеми (лични или на партньора) е причина да нямат още едно дете за 4,4% от лицата в репродуктивна възраст.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама