Как да говорим с децата за това, което се случва в Украйна


Как да говорим с децата за това, което се случва в Украйна
Снимка: iStock/Guliver

Новините за руската инвазия в Украйна са навсякъде около нас и, съвсем логично, нараства и тревогата около ситуацията. За всички, които гледат отдалече, чувствата на страх и безпомощност могат да бъдат непреодолими. За децата, които почти нямат представа какво се случва, това може да бъде още по-ужасяващо. Думи като „бомбардировки“, „инвазия“ и „война“ могат да стресират ужасно невинната детска психика. Децата са като гъби и попиват всичко, затова, ако се чудите как да комуникирате с тях на тази тема, ето малко насоки.

Как да подходите към темата?

Като родители можем да почувстваме, че това, което трябва да правим, е да им дадем всички факти и да ги държим информирани. Но този подход крие риск - може да остави децата да се чувстват претоварени и още по-объркани. Децата са наистина добри в спонтанните въпроси, така че, ако искат да знаят нещо, ще попитат.

На първо място, трябва да вземете предвид собственото си състояние по отношение на това, което се случва и колко информация бихте искали да дадете на детето си. Ако сте особено разтревожени и разстроени, изчакайте момент, в който сте се „събрали” да говорите за това.

КАК ДА НАУЧИМ ДЕТЕТО ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ДЕЙСТВИЯТА СИ

Как да обясните, без да плашите?

Колкото и да не искаме да нормализираме войната, това е нещо, което се случва в различни точки по целия свят. Знанието за това може да успокои детето. Поддържайте езиковата възраст подходяща и се водете по въпросите на малчуганите.

Направете детето социално отговорно, обяснявайки всички действия, които можем да предприемем, за да дадем нашата подкрепа – дарения на парични средства, пазаруване на неща от първа необходимост, изпращане на играчки. Това ще намали нивото на стрес и ще даде усещане за някаква полезност.

И не на последно място, практикувайте „активно слушане”. Внимавайте какво питат децата и не давайте повече информация, отколкото искат. Ние, майките, имаме навика да споделяме твърде много, но това е ситуация, когато това не е полезно. И ако не знаете отговорите на техните въпроси, не се страхувайте да кажете, че не знаете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама