Как хората, емоционално пренебрегвани като деца, могат да бъдат по-добри родители


Как хората, емоционално пренебрегвани като деца, могат да бъдат по-добри родители
Снимка: Istock

Емоционалното пренебрегване в детството се случва, когато родителите ви, дори ако са ви обичали и са се грижили за вас, не са успели да обръщат достатъчно внимание на емоциите ви. Този на пръв поглед малък пропуск изглежда незначителен, но ефектът му върху вас, детето, е бил дълбок. И все още ви се отразява.

Това фундаментално прекъсване на връзката помежду ви засяга живота ви по много важни начини. Но нито един от ефектите не е толкова голям, колкото върху вашето родителство.

Вашето емоционално пренебрегване, невидимо и не по ваша вина, тихо се прехвърля от вас на вашите деца. Толкова е трудно да дадете на детето си нещо, което вие самите никога не сте получили.

Има начини да излекувате емоционалното си пренебрегване и докато го правите, естествено ще станете по-добър родител.

1. Разберете как емоционалното пренебрегване в детството може да повлияе на вашето родителство

Когато родителите ви не са забелязали и не са отговаряли достатъчно на вашите чувства, те са ви изпратили мощно, подсъзнателно съобщение: чувствата ви нямат значение. Когато получавате това съобщение многократно, вашият адаптивен детски мозък знае какво да прави. Прегражда емоциите ви, за да не натоварват родителите ви или вас самите. Това може да е работило, за да се справите във вашето детство, но е проблем, когато сте възрастен.

Ако родителите ви не са забелязали и не са отговаряли достатъчно на чувствата ви, за вас ще е трудно да се справите с чувствата на собственото ви дете.

Емоционалните умения трябва да се учат в детството. Вашите родители научиха ли ви да разпознавате, назовавате, управлявате и изразявате чувствата си? Можете ли да научите детето ви на тези умения сега?

Чувствахте ли достатъчно емпатия и емоционална подкрепа от родителите ви като дете? Ако не, вероятно сте доста строги към себе си и до днес. Как това отношение към вас се отразява на вашето родителство?

Родителите ви виждаха ли ви ясно, докато ви отглеждаха? Дали сега? Ако родителите ви не са разбрали истинската ви природа, може да ви е трудно да разберете себе си. И като цяло, вашето дете.

Чувствахте ли се приети и обичани, когато растяхте? Приемате ли и обичате ли се сега? Вината не е ваша, но може да ви е трудно да приемете детето си така, както се нуждае.

Вярвате или не, има нещо забележително за емоционалното пренебрегване в детството. Можете да се отнасяте към себе си по обратния начин, към който сте се отнасяли като дете. Като дадете на себе си това, което никога не сте получавали, ще можете да го дадете и на децата ви.

Вижте още: 7 мита за отглеждането на деца, които трябва да знаете

2. Оценявайте и обръщайте внимание на емоциите ви, за да се настроите към чувствата на детето ви

Когато кажете: „Ядосан ли си в момента?“ или „Изглеждаш тъжен“ на детето си, вие го учите за неговите чувства. То ще расте, знаейки повече за емоциите си.

3. Работете, за да научите емоционални умения — и след това научете на тях детето си

Да се научите да назовавате чувствата си, да ги управлявате и изразявате, когато е необходимо, са всички умения, които вашето дете ще види и изпита в отношенията си с вас.

4. Отнасяйте се към себе си с повече състрадание, за да можете да помогнете на детето ви да направи същото

Когато се научите да приемате, че сте хора и че вие, като всички хора, правите грешки, ще спрете да бъдете толкова сурови към себе си.

Ще можете да покажете и научите децата си как да се учат от грешките си, да си простят и да продължат напред, вместо да се самоосъждат строго.

Вижте още: 6 признака, че сте израснали в токсично семейство

5. Обърнете внимание на това, което чувствате, имате нужда, харесвате и не харесвате

Ще им покажете, че си заслужава да ви обърнат внимание и това ще ви накара да ги видите по-добре. Ще ги научите да обръщат внимание на себе си и те ще видят себе си, отразени в очите ви.

Те ще израснат, познавайки себе си и чувствайки дълбоко в себе си, че имат значение.

6. Приемете себе си и обичайте това, което сте – бъдете пример, така че детето ви да се научи да се чувства по този начин

Въоръжени със здравословна любов към себе си и чувството, че сте достатъчно добри, вашето дете също ще се научи на любов към себе си и ще израсне, чувствайки се силно и дълбоко в себе си. Не сте избрали да израснете с емоционално пренебрежение. Всъщност като дете най-вероятно дори не сте осъзнавали, че това се случва с вас.

Но сега, като възрастни, можете да изберете да излекувате емоционалното си пренебрежение. Можете да изберете да бъдете по-щастлив, по-здрав и емоционално по-осъзнат родител на вашите деца.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама