Лекар: Правилно въвеждане на водата при бебета


Лекар: Правилно въвеждане на водата при бебета
Снимка: iStock

Д-р Теа Александрова завършва медицина с отличие през 2018 г. Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ от началото на 2019 г., както и в отделение за Ковид-19 за деца в същата болница през 2020 г. От лятото на 2020 г. създава Instagram профил mamadoc.bg, в който споделя полезна информация относно отглеждането на деца, както и съвети за бързо справяне с възникнали медицински състояния. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и спокойно родителство.

Винаги се консултирайте с вашия педиатър, преди да въведете твърда храна на вашето бебе, особено ако имате някакви притеснения или въпроси. Те могат да предоставят персонализирани насоки въз основа на специфичните нужди и развитие на вашето бебе.

Въвеждане на вода

Водата е основен елемент за всички живи същества, включително бебетата. Въпреки това е важно да се отбележи, че през първите шест месеца от живота си бебетата обикновено получават цялата необходима хидратация от кърмата или формулата. През този период водата обикновено не е необходима, тъй като даването на вода на малко бебе всъщност може да бъде вредно и потенциално да доведе до водна интоксикация или да наруши електролитния баланс на бебето.

Вижте още: Лекари посочиха лесен симптом, които показва, че тялото ви е дехидратирано

Бебетата до 6-месечна възраст трябва да получават само кърма или адаптирано мляко, за да задоволят своите хранителни нужди и хидратация. Водата може да се въведе на бебетата, след като започнат да ядат твърди храни, обикновено около 6-месечна възраст. На този етап можете да предложите малко количество вода в чаша или бутилка, особено по време на хранене.

Ако бебето ви изглежда изключително жадно или е в горещ климат, консултирайте се с вашия педиатър за насоки относно осигуряването на малки количества вода. Винаги следвайте стриктно техните препоръки. Твърде много вода може да бъде вредно за деликатната система на бебето. Освен това може да ги накара да се чувстват сити, което води до намаляване на приема на кърма или адаптирано мляко, което е от решаващо значение за техния растеж и развитие.

Ако все пак давате вода на вашето бебе, уверете се, че водата е чиста и безопасна за консумация. Винаги се консултирайте с вашия педиатър, преди да въведете вода в диетата на вашето бебе. Те могат да ви дадат конкретни насоки въз основа на индивидуалните нужди и обстоятелства на вашето бебе. Чистата вода е от съществено значение за бебетата, тъй като тяхната имунна система все още се развива и те са по-податливи на неблагоприятните ефекти на замърсителите. Изберете вода, обозначена като подходяща за приготвяне на адаптирано мляко за кърмачета. Проверете етикета, за да се уверите, че отговаря на указанията за пречистена или дестилирана вода.

Вижте още: Кога е по-добре да пием вода - преди или след хранене

Важно е да използвате вода с ниски нива на флуорид, тъй като прекомерният прием на флуорид може да доведе до зъбна флуороза при кърмачета. Подходящото ниво на флуорид във водата за бебета е важно съображение, тъй като прекомерният прием на флуорид може да доведе до състояние, наречено зъбна флуороза, което засяга външния вид на зъбния емайл. За да се предотврати това, Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Американската дентална асоциация (ADA) препоръчват следните указания за нивата на флуор в питейната вода за кърмачета:

Оптимални нива на флуорид

Препоръчителното оптимално ниво на флуорид в питейната вода за кърмачета обикновено е между 0,7 до 1,2 милиграма на литър (mg/L) или части на милион (ppm).

Когато използвате бутилирана вода за вашето бебе, особено за приготвяне на адаптирано мляко, уверете се, че съдържанието на флуор е в препоръчителния диапазон. Някои марки бутилирана вода изрично посочват, че са подходящи за употреба от бебета, с ниски нива на флуорид. Важно е да се постигне баланс между осигуряването на достатъчно флуорид за здравето на зъбите и избягването на прекомерен прием на флуорид, който може да доведе до зъбна флуороза. Консултацията с вашия педиатър или здравен специалист може да ви помогне да вземете информирани решения относно подходящия прием на флуор за вашето бебе въз основа на вашите специфични обстоятелства и нивата на флуор в местното водоснабдяване.

Съхранявайте приготвената вода в чисти, стерилизирани съдове с капак, за да предотвратите замърсяване. Уверете се, че контейнерите не съдържат BPA и са подходящи за съхранение на течности за бебета. Винаги се консултирайте с вашия педиатър или здравен специалист за насоки относно най-добрите възможности за вода за вашето бебе, особено ако имате притеснения относно качеството на водата във вашия район. Те могат да предоставят конкретни препоръки въз основа на индивидуалните нужди на вашето бебе и всякакви местни проблеми с качеството на водата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


 • Хороскоп за днес, 10 юли 2024...
  Хороскоп за днес, 10 юли 2024

  Научете какво ви очаква тази сряда, 10 юли 2024, според зодията.  Овен Днес е ден на динамични промени и възможности. Изравняването на Луната с Юпитер във вашия приключенски сектор ви насърчава да излезете от зоната си на комфорт. Планове за пътуване или образователни занимания могат да ви донесат...

 • 3 зодии, които ще забогатеят през юли...
  3 зодии, които ще забогатеят през юли 2024

  Има нещо вълшебно в юли. Това е месец, който обещава слънчеви дни и комфортни нощи. Време е за плажни разходки, барбекюта и възстановяване на връзката с хората, които карат сърцата ни да се чувстват пълни. Звездите се подреждат, за да донесат неочаквано богатство на три щастливи зодиакални знака.  Телец Телци,...

 • Таро карта за всяка зодия за 12 юли 2024...
  Таро карта за всяка зодия за 12 юли 2024

  Научете вашата Таро карта за тази този петък, 12 юли 2024, според зодията.  Овен Карта Таро: Десет чаши Проблемите са неудобни, това е сигурно, но не сте ли изумени от това как приятелите ви изглежда излизат по начини, за които не сте и мечтали, защото сте попаднали в трудни моменти? Без тези моменти...

 • Хороскоп за днес, 11 юли 2024...
  Хороскоп за днес, 11 юли 2024

  Научете какво ви очаква този четвъртък, 11 юли 2024, според зодията.  Овен Днес, Овни, може да почувствате прилив на енергия, който ви тласка напред. Това е идеален момент да се заемете с дългосрочни проекти, които са били на заден план. Вашите естествени лидерски умения ще бъдат подчертани,...

 • Късметче за всяка зодия за 11 юли 2024...
  Късметче за всяка зодия за 11 юли 2024

  Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 11 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Прекрасна изненада ще направи деня ви перфектен. Телец Любов и романтика ви очакват днес. Вижте още: Най-важната черта, от която всяка зодия се нуждае в сродна душа Близнаци Ще получите мечтаното...

 • Късметче за всяка зодия за 10 юли 2024...
  Късметче за всяка зодия за 10 юли 2024

  Вижте какво е късметчето ви за тази сряда, 10 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Истинска изненада за вас от специален човек. Пригответе се за нещо незабравимо. Телец Най-малките мечти носят най-голяма радост - една от тях ще се сбъдне точно днес. Вижте още: 3 зодии, които ще забогатеят...

виж всички виж всички
Реклама