Лекари посочиха лесен симптом, които показва, че тялото ви е дехидратирано


Лекари посочиха лесен симптом, които показва, че тялото ви е дехидратирано
Снимка: Pexels

Колкото и да се опитват, повечето хора не пият достатъчно вода всеки ден. Поддържането на добра хидратация е изключително важно. Тя контролира телесната температура, доставя хранителни вещества на клетките и поддържа функцията на органите и умствената острота.

Вижте още: Енергийните напитки крият кошмарни рискове за децата, ето какви

Има няколко показателя, които ни подсказват, че на тялото ни му липсва вода, но експертите се съгласиха, че има един основен, който често пренебрегваме.

Според д-р Дани Коен първият признак за дехидратация е цветът на урината.

"Най-лесният начин да измерите нивото на хидратация е изключително прост: честотата и цвета на урината ви. Трябва да ходите до тоалетната на всеки два до три часа, когато сте будни, а ако не го направите, вероятно сте дехидратирани" - обяснява д-р Дани Коен.

Той добавя, че бледожълтата урина е добър показател, че пиете достатъчно вода. Ако е тъмно жълто, оранжево или кафяво, това означава, че не пиете достатъчно. От друга страна, ако урината е прозрачна, лекарят обяснява, че това е знак, че сте прекомерно хидратирани и пиете повече вода, отколкото ви е необходимо.

Друг очевиден индикатор, че на тялото му липсва вода, е жаждата.

"Най-често срещаният признак за неадекватна хидратация е чувството на жажда. Ако постоянно изпитвате жажда, това е индикация, че тялото ви се нуждае от повече течности" – обяснява д-р Патрик Картър.

Д-р Картър обаче посочва, че чувството на жажда може да бъде свързано и с други медицински състояния като диабет.

Вижте още: 5 магични плодови чая и ползите за организма от тях

И двамата лекари посочват, че виене на свят, умора, главоболие, мускулни крампи и чувство на слабост са признаци на дехидратация. Те добавят, че правилната хидратация зависи от индивида, но общата насока е да се пият осем чаши вода на ден, пише списание People.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама