Масаж по време на бременност


Масаж по време на бременност
Снимка: iStock/Guliver

По време на бременността, а и след раждане, женското тяло преминава през множество изпитания, които са еднакво стресиращи както за физиката и психиката, така и за духа. Тялото на майката бързо се адаптира към нарастващото дете в нея и в следствие на това то претърпява много физиологически изменения. В резултат на липсата на възстановяване или неправилни действия, има вероятност да се образуват сериозни травми за майката, както и за детето. Масажът за бременни не е просто „удоволствие“, той е здравословна необходимост и е изключително важен.

Често задаваните въпроси и притеснения:

– Кога е най-правилно и подходящо и неподходящо време за масаж? – Препоръчително е до третия месец да не се правят масажи поради засилване на кръвообращението в малкия таз. Ако бременната има проблеми със задържането на плода, масажът също не се препоръчва. След третия месец, при нормално протичаща бременност, когато вече плодът е добре прикрепен към матката, се препоръчват масажите и те са много важни за здравето на майката и детето.

– Опасен ли е масажът за бременни за плодът и бременната? – Масажът за бременни не само не е опасен, ами е най-полезната терапия за бременни и поддържането на нейното добро физическо и психическо състояние.

Факт: Терапевтът, който прави масаж на бременна не масажира ходила, длани или общо казано, зоните с енергийни точки(според източните медицини), защото при стимулация на някой от тях може да доведе до дискомфорт на майката и детето. Позицията на тялото по време на масаж е съобразена изцяло със състоянието на бременната. Тя е или в седнало положение или в легнало-настрани и уплътнено с възглавници между краката или под ръцете за повече удобство. Масажните движения са плавни и с лек – регулярен натиск.

Съвети:

-Ако искате да сте здрави и спокойни по време на бременност и след раждането и да се възстановите правилно, се посъветвайте със специалист.

-Движете се нормално през цялата бременност. Правете си масажи, защото те са най-правилните възстановяващи процедури. Правете редовно гимнастика или йога за бременни. Постарайте се да се храните умерено.

-След раждане се постарайте да не носите детето си в „кенгуру“ или други приспособления на гърба или отпред. Това може да увреди трайно гръбначният ви стълб. Най-добре е да го бутате или дърпате в специални колички.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама