Мога ли да се подстригвам по време на бременност?


Мога ли да се подстригвам по време на бременност?
Снимка: iStock/Guliver

Много жени когато са бременни ни задават въпроси като: „Мога ли да се подстрижа по време на бременност“, „Мога ли да боядисвам косата си при бременност“ и т.н.

Суеверия за подстригване по време на бременността:

Едно от най-разпространените суеверия е това за подстригването на косата по време на бременност. Според него бременната жена не бива да се подстригва през цялата бременност, защото така ще се скъси пъпната връв на плода и ще се застраши възможността му за оцеляване. Друго схващане е, че косата символизира жизнената сила на човек и неговата мъдрост и опит.

Каква е реалността ако се подстрижа по време на бременността?

Няма научни доказателства за вредата от подстригването при бременност. Ако бъдем обективни – трябва да признаем, че подстригването няма нищо общо със състоянието на плода в утробата ви. Всички знаем, че по време на бременност в тялото на жената започват да циркулират много хормони в големи количества като например естрогенът, който кара косата и ноктите ни да изглеждат по-добре и да растат по-бързо от обичайното. След раждането косата изведнъж започва да капе и става суха и накъсана, отново заради промяната в хормоните в организма. Именно това налага по време на бременността да се погрижите по-старателно за косите си. Трябва да използвате подхранващи продукти и да я подстригвате редовно, за да не загуби тя свежия си вид след раждането. Ако си правите по-къси прически – ще си спестите и жестокото скубане и дърпане от бебето, което ще стиска силно всичко, което му е интересно.

Подстригването и грижите за косата са задължителни през бременността и за поддържане на вашето добро самочувствие. Не се запускайте! Вие сте бременна, не болна.

Посещавайте фризьора си, правете си прически, сменяйте визията си, за да се чувствате комфортно през бременността. Всички знаем, че покачването на теглото и неприятните симптоми, които могат да споходят бременността – могат да ви накарат да се чувствате потиснати и без самочувствие, така че трябва да си наложите да полагате двойно повече усилия за поддържането на външния си вид, за да сте уверена, спокойна и красива бременна жена! Фризьор, козметик, маникюрист – глезете се! След раждането за известно време ще трябва да се посветите изцяло на грижите за бебето ви, така че си вземете заслуженото преди раждането! Запомнете, че ако вие се чувствате добре през бременността, и бебето ви ще се чувства добре и ще се роди здраво и силно!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама