Не масажирайте бебетата със зехтин и олио


Не масажирайте бебетата със зехтин и олио
Снимка: iStock/Guliver

Бебетата не трябва да бъдат масажирани с олиа, тъй като могат да причинят дългосрочни кожни проблеми, предупреждават експерти.

Те казват, че родителите поставят децата в риск да развият екзема и други кожни усложнения, като ги масажират със зехтин или слънчогледово олио, тъй като вярват, че натуралните продукти са безопасни, пише в. Дейли мейл.

Бебешкият масаж е много популярен сред родителите, тъй като смятат, че нежното галене на детето им има успокояващ ефект и им помага да заздравят връзката помежду си. Също така той помага да се стимулират бебешките мозъци и да се подобри тяхното храносмилане.

Но изследователи от Университета в Манчестър са открили, че дори натуралните олиа, използвани за масаж, могат да повредят защитната бариера на крехката бебешка кожа.

Детската екзема сега засяга почти едно от три деца, в сравнение през 40-те, когато е било едно от двайсет. Експертите обвиняват за това промените в околната среда, а също така желанието на родителите да използват различни продукти върху децата си.

Олиата се разпадат на мастни киселини, които увреждат структурата на кожата, което позволява на дразнители да влязат в нея и твърде много вода да се отдели. Това може да доведе до сухота, напуквания и състояния като екзема.

Дерматолози препоръчват, докато не се направят допълнителни изследвания, да се избягва употребата на зехтин и слънчогледово олио при лекуване на суха кожа и за масажиране на бебе.

Тъй като няма научно доказателство, че съществува напълно безопасен продукт, лекарите препоръчват използването на крем, който е в съотношение 50/50 течен и мек парафин.

 

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама