Неоснователните страхове, които изпитва всяка бременна жена


Неоснователните страхове, които изпитва всяка бременна жена
Снимка: Thinkstock/Guliver

Несъмнено всяка жена се вълнува изключително много, когато види двете чертички на теста за бременност. Еуфорията около съобщаването на бъдещия татко, баби и дядовци също не е подценяване. Но когато приповдигнатото настроение отмине и животът се върне в нормалния си ритъм, страховете, свързани с малкия живот, който носите в себе си, започват да изплуват. Ето и кои са най-често срещаните притеснения (при това напълно неоснователни!) на бъдещите мами.

Спонтанен аборт

Спонтанният аборт е истински първенец в класацията за страхове. Истината е, че една на всеки пет бременности заввършва със спонтанен аборт в периода 6-12 гестационна седмица. Повечето от тях не могат да бъдат предотвратени, тъй като се дължат на генетични аномалии или с други думи това е „естественият подбор на природата“. За да намалите цялостния риск трябва да спрете вредните навици, да се храните здравословно и да се движите. Разходките наистина са изключително важни, въпреки че много бременни взимат грешното решение да лежат в първия триместър, за да се закрепи бебето добре. Всъщност, малкото човече се е имплантирало в матката ви доста отдавна, а излишното лежане подава фалшиви сигнали до мозъка, че тялото е болно.

Вродени дефекти

Голяма част от вродените дефекти са непредотвратими и като цяло са доста рядко срещано явление. Едва 3% от новородените в световен мащаб имат подобни проблеми. За щастие, модерните технологии могат да открият аномалии като сърдечни малформации и други още по време на бременността. Поговорете с вашия лекар за изследвания като фетална морфология и биохимичен скрининг, за да се сбогувате веднъж завинаги с тези лоши мисли.

Нараняване на бебето

Спокойно, няма начин да нараните бебето, ако случайно ударите корема си някъде. Малкото човече е защитено от достатъчно количество околоплодна течност, така че травмата трябва да е наистина много силна, за да окаже влияние. Същото важи и за секса. Почти невъзможно е половият орган на половинката ви да „бутне“ детето, освен ако не сте със скъсена маточна шийка. Разбира се, в този случай лекарят ви вече ще ви е дал подробни инструкции и план за действие.

Усукана пъпна връв

Този страх се появява в по-напреднала бременност, но също не е за подценяване. Всъщност, усуканата пъпна връв се среща доста често - при около 25% от жените, които преносват бебето. За щастие, околоплодната течност се превръща в наистина ефективен „буфер“ между натиска на пъпната връв и телцето на детето, което осигурява достатъчно време на лекарите да реагират.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама