Обичаи на Черешова задушница


Обичаи на Черешова задушница
Снимка: БГНЕС

Черешова задушница през 2020 година е на 19 юни, събота. Тя е втората в годината и се пада преди Петровите пости.

Наречена е така, защото по това време на годината зреят черешите.

Това е ден в памет на всички починали православни християни и наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

След Възнесението на Господ входът на царството небесно – раят, е отворен. Затова в този ден църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота.

На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите.

Близките на починалите посещават гроба им, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито, череши и храна за "Бог да прости мъртвите души".

Рецепта за жито за задушница:

Необходими продукти:

500 грама грухано жито

2 с.л галета

кората на един лимон

1 чаена чаша пудра захар

1 чаена чаша начукани орехи

Начин на приготвяне:

Накиснете житото в хладка вода с щипка сол за няколко часа. Варете във вода, която го покрива с 1-2 пръста на тих огън за около 10 минути до омекване. Разбърквайте от време на време.

Когато житото се свари, отцедете го, изсипете върху памучна кърпа и го разстелете. Нека да престои така поне 1 час, за да се попие всичката вода.

В голяма купа смесете готовото жито, орехите, галетата и лимоновата кора. Разбъркайте добре. В подходящи купички сипвате жито и отгоре обилно посипвате с пудра захар.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама