Обикновена жена, която прави нещо необикновено


Обикновена жена, която прави нещо необикновено
Снимка: iStock/Guliver

Жена на видима възраст 60-65 г., която бута бебешка количка и води за ръка...майка си. Това не е произведение на някой майстор на сюрреализма като Салвадор Дали, а картинка от столичен мол. Съботна. 

Обикновена жена, която прави нещо необикновено - самата тя вече видимо се нуждае от почивка след цял живот работа, а се грижи за 3 поколения:

1. За внучето, тоест бъдещето, за което места в държавните детски ясли и градини не стигат и не стигат. Дори и да се намери едно мъничко, закътано, по случайност или с връзки, познайте кой гледа мъничето, когато е болно, а мама и тати са на работа?

2. За децата си, тоест за родителите на детето, които няма кой друг да отмени, за да могат да вземат глътка въздух през уикенда. Да си почистят, да сготвят, изперат, прострат и разпрострат, да подготвят списъка със задачите си за следващия ден или просто да се изкъпят на спокойствие! От тях ежедневието изисква да бъдат страхотни в професията, вкъщи, във външния си вид - свръхчовеци. Само че такива няма. Тогава баба е на линия!

3. За своята майка, тоест за миналото, която е гледала нея самата, вероятно и нейните деца - своите внуци. Работила цял живот, с мизерна пенсия, с която да си покрие сметките за лекарства и (евентуално!) да си плати ток, вода и отопление. Не говорим за дрехи, хубави зимни обувки (естествената кожа е скъпа, затова повечето са с имитации), качествена храна...

Да споменаваме ли изобщо думите "кино", "театър", "екскурзия", които за пенсионерите на Запад са норма? Холандските баби и дядовци в Маастрихт, градът, където завърших магистратурата си, имаха велоклуб и всеки уикенд си организираха сборен пункт до общежитието ми.

Тази жена, майката, която сигурно наближава 80-те, едва крета. За нея велоклуб няма. Но пък дъщеря й я държи за ръка, точно като дете, за да премине с някакво остатъчно достойнство през още малкото й отредени години.

Бебето се разплаква, 60-65-годишната пуска за кратко ръката на майка си и го гушва. Полюлява го, говори му тихо и мило, то се успокоява и го връща в количката. През това време ръката на старицата стои вдигната - тя чака дъщеря й отново да я поведе.

А кой да поведе дъщерята? Поколението, изнесло и комунизъм, и преход на гърба си. Кой ще я отмени в тази събота, в която тя отменя останалите? Телефонът й звъни:

"Здрасти, Кате, утре съм втора смяна. Ти коя си? А, и ти ли? Ами да се видим, ама кога? Преди това имам работа вкъщи. Хайде, ще изпием по едно кафе набързо преди смяната, става ли така? Е, набързо, набързо, знаеш как е... Ама и ти ли си навън с внучката? Хайде после ще се доразберем, че е шумно около вас!"

Цяла седмица тези и стотици други жени, прехвърлили 60-те, работят, а в почивните си дни не си почиват. Продължават да вършат най-трудната дейност - грижата за близките. Тя не свършва за ден или два, както свършва уикендът, както идва и си отива еуфорията около Коледа.

Ето на такива жени като Катето и нейните посестрими се крепи нашето общество. На такива мъже също. А какво им дава същото това общество? Пенсия, която им отрежда съдбата на днешните 80-годишни - неспособни сами да се грижат за себе си, тяхното бреме ще се прехвърли в ръцете на децата им.

Затова, подарете топла вечеря на пенсионер на празниците. Обаче от политиците и медиите трябва да изискваме освен кампанийни, постоянни действия. Жените и мъжете като тази, за която ви разказах, нашите майки и бащи, заслужават повече. Не, заслужават всичко, защото са давали и продължават да го дават.

 

Автор: Велина Велинова

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама
Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


 • Българските книги, които всяка жена...
  Българските книги, които всяка жена трябва да прочете

  Дори да не сте голям фен на прелистването на страници, факт е, че четенето на книги може да направи чудеса за нашите умствени способности, настроение и чувства. В случай, че се нуждаете от малко вдъхновение, ето няколко книги на български автори, които определено си заслужават! „Пътуване към себе...

 • Това ли ще е „Ергенът” във втори сезон?...
  Това ли ще е „Ергенът” във втори сезон? (СНИМКИ)

  Първият и доста успешен сезон на „Ергенът” свърши само преди няколко дни, а всички вече са вперили поглед към бъдещето и по-конкретно към втория сезон на риалити формата. И тъй като кастингите за самотни дами пък вече вървят с пълна сила, в социалните мрежи валят догадки кой ще е вторият красавец, който...

 • Хороскоп за тази седмица, 23-29 май...
  Хороскоп за тази седмица, 23-29 май

  Овен През тази седмица търпението и трудът, както и пълното спокойствие и контрол над емоциите ви, ще са най-важната ви задача. Най-добре се абстрахирайте от проблемите на другите, за да запазите нервната си система. В сряда ще имате много интересни идеи за решаването на семеен проблем. Не се колебайте...

 • Седмичен любовен хороскоп за 23-27...
  Седмичен любовен хороскоп за 23-27 май

    Овен Жаждата ви да предизвиквате себе си, да изпитвате нови емоции и да се впускати в приключения може да се окаже доста опасна, особено ако сте във връзка. Не е изключено да се заплетете в неочаквани любовни сюжети. Телец Неочаквано развитие в любовния живот на Телците ще настъпи в края на...

 • Виц за днес, 23 май...
  Виц за днес, 23 май

  Семейство Петрови си пият кафето. По едно време съпругата пита мъжа си: - Не забелязваш ли днес нещо особено у мен? Съпругът внимателно се вглежда и казва: - Имаш нова прическа? - Не! - Нова пола? - Не! - Да не би да имаш рожден ден? - Не! - Може би, днес е годишнината от нашата сватба? -...

 • Хороскоп за днес, 24 май...
  Хороскоп за днес, 24 май

  Овен Този вторник си сложете розовите очила. Щом сте живи и здрави, всичко е поправимо. А вие дори нямате сериозни проблеми. Телец Страхът не е добър съветник. Така се ограничавате да разберете какво точно може да се случи, а то вероятно не е толкова лошо, колкото го рисува въображението ви. Късметче...

виж всички виж всички
Реклама
Реклама