Орлин Павлов и Мона Недева срещу домашното насилие


Орлин Павлов и Мона Недева срещу домашното насилие

Кампанията „Говори открито срещу домашното насилие” е благотворителна инициатива на козметичната компания AVON, която за четвърта поредна година повдига въпроса за насилието над жени. С призива „Сложи си обица на ухото! Нека заедно спрем домашното насилие!” AVON се стреми да привлече общественото внимание върху проблема и да подобри тревожната статистика, която сочи, че всяка четвърта жена в България е жертва на тормоз.

Кампанията набира средства чрез продажбата на продукти от синята благотворителна серия на AVON. 100% от приходите тази година ще бъдат дарени на кризисен център в Димитровград за жени и деца, пострадали от домашно насилие към основния партньор на кампанията – "Алианс за защита срещу домашното насилие”. На сайта на организацията alliancedv.org всеки, който се чувства жертва, може да открие координатите на центрове, работещи за защита и превенция срещу домашното насилие.

Защо прие поканата да станеш посланик на кампанията „Говори открито срещу домашното насилие“ на AVON?

Мона: Винаги приемам да се включа в каузи, когато знам, че по някакъв начин мога да помогна и да дам пример на младите хора.

Орлин Павлов: “Жена не се удря!” - така съм възпитан. Това е константа за мен и няма как да се промени. Мразя насилието, особено над жени.

Познаваш ли жертви на домашно физическо или психическо насилие?

Мона: За щастие – не! Или поне никой не ми е споделял. Иска ми се обаче да призова всички жени, които преживяват този ужас – не се предавайте! Аз вярвам, че рано или късно доброто побеждава. Не трябва да се страхувате да говорите. Колкото по-бързо споделите, толкова по-бързо ще разрешите проблема.

Орлин Павлов: Сблъсквал съм се с жертви на домашно насилие, водил съм и разговори, за да оборя тезата “ще му мине” или “той няма да го направи отново, защото много съжалява”. Това е винаги само началото - насилието е като наркотик, който се задълбочава и се храни от беззащитността, мълчанието, сълзите и синините на жертвата.

Какво мислиш за мъжете, които посягат на жените си?

Мона: За да не завършвам негативно, просто ще пожелая на всяка една жена да намери истински мъж до себе си. Той да бъде опора, да бъде приятел, да се грижи за нея и да я кара да се усмихва.

Орлин Павлов: Според мен тези мъже страдат от огромни комплекси, обичат да се налагат, но нямат дар слово, както се казва. Затова го правят с шамари и физическо насилие. Това са “слабаци” в пълния смисъл на думата. Най-лошото е, че в много от случаите никога не можеш да предположиш, че този мъж би ударил жена. Доста често тези хора са изключително прикрити и таят агресията си, която изливат с пълна сила, когато се приберат или напият.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама