Отбелязваме Седмицата на брака


Отбелязваме Седмицата на брака
Снимка: iStock/Guliver

Днес стартира десетото честване на Международната Седмица на брака у нас, която ще продължи до 14 февруари. Инициативата се провежда ежегодно в над 25 страни по света. Нейната цел е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да напомни на двойките за важността да поддържат близостта помежду си.

Специалисти в сферата на семейното здраве, университетски преподаватели, църковни служители, представители на институции, на изкуството, културата, медиите и бизнеса ще се включат и тази година в подкрепа на двойките, по пътя им към изграждане на успешен брак.

Над 20 събития и инициативи за семейни, и не само, ще се състоят по време на Седмицата на брака. Повечето от тях са с практическа насоченост и целят да помогнат на двойките да подобрят уменията си за общуване, за справяне с трудните емоции, за решаване на конфликти, за развиване на пълноценни взаимоотношения и други. Повечето от събитията са безплатни, достъпни онлайн и могат да се видят на brak.bg. Сред тях има културни и развлекателни, като онлайн концерт, забавни истории и други.

Двойки, с пет и повече години брак, ще могат да се включат в конкурса "Вашата рецепта за успешен брак" до 9 февруари. Две двойки ще получат награда. Едната избрана от публиката, а другата от журито. Тази година част от журито на конкурса е олимпийската шампионка по стрелба Мария Гроздева, заедно със съпруга си Валери Григоров. В интервю в подкрепа на Седмицата на брака Мария сподели своята рецепта за успешен брак, като каза, че "за една любов трябва непрекъснато да внимаваш и да воюваш, така че да я съхраниш, да я поддържаш, да не си отиде".

21 ТАЙНИ ЗА УСПЕШЕН БРАК

Всяка двойка ще може да задълбочи близостта помежду си, като се включи в ежедневните практични предизвикателства от 7 до 14 февруари през страницата на инициативата fb.com/brak.bg. Тази година те са насочени в това да помогнат на партньорите да ценят повече един друг.

Въпреки очакванията за бум на разводите през изминалата година излезлите до момента данни, в градове като Пловдив, отчитат спад на разтрогнатите бракове. В София, Пловдив, Варна, Добрич и Стара Загора сключените бракове през изминалата година са с 25-30 процента по-малко, спрямо бракосъчетанията през 2019г.

Макар България да е сред страните с най-малко разводи в Европа над 1/3 от браковете у нас се разтрогват. Седмицата на брака цели превенция на високата степен на разводите, самотното родителство, икономическата задлъжнялост, стреса и липсата на качествено време с децата. Тя насърчава полагането на постоянни и целенасочени усилия за преодоляване на проблемите във взаимоотношенията.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама