Полезни насоки, ако настанявате бежанци у дома


Полезни насоки, ако настанявате бежанци у дома
Снимка: Getty Images

Кризата в Украйна се задълбочава и милиони мъже, жени и деца са изправени пред несигурно бъдеще. Няколко милиона бежанци вече напуснаха Украйна и търсят своя нов дом. Какво можете да направите вие? Една от възможностите е да настаните бежанци у дома или във ваш имот. В настоящия наръчник ще намерите ценна информация, която да ви помогне да се подготвите за това.

ПОМНЕТЕ…

Kато домакин на бежанец вие сами решавате за колко време можете да предложите стая или имот – в зависимост от обстоятелствата.

Вие оказвате една от най-практичните форми на помощ на онези, които са напуснали страната си поради война. Войната е голяма травма и трагедия за бежанците. С вашата подкрепа тези семейства или лица ще намерят грижа и отдих, докато се опитват отново да вземат живота си в ръце. Докато са при вас, ще могат да разгледат своите възможности, да се организират, за да започнат процес на търсене на работа, започване/продължаване на образование, социализиране, подреждане на живота и бъдещето си.

ПРЕДИ ДА ПРИСТИГНАТ ГОСТИТЕ ВИ

Преди да посрещнете гостите си, трябва да определите коя стая в жилището е най-подходяща за тях. Често се предлага свободно и рядко използвано помещение. Когато бежанците пристигнат, е препоръчително да им осигурите уединение. Затова се уверете, че сте взели от помещението всички вещи, които могат да ви потрябват. Друга добра идея е да подготвите за гостите си спално бельо и кърпи преди пристигането им.

Препоръчително е да предвидите с какъв багаж идват гостите ви – някои носят със себе си само чанта с вещи от първа необходимост, а други – с няколко куфара. Ако има възможност, осигурете място за съхранение на багажа им (особено ако ще останат повече от няколко дни). Жестът ви ще бъде оценен.

Обърнете внимание, че гостите ви биха могли да поемат инициатива да приготвят сами храната си. Подгответе се за такава възможност, като им освободите място за складиране на храна (напр. отделен рафт в шкафа и хладилника).

Също така е необходимо да помислите за правилата във вашия дом. Може да смятате, че няма такива, но всяка къща има неписани правила! Всяко домакинство функционира по свой собствен начин и гостите ви няма да знаят как правите определени неща. Анализирайте всички аспекти на ежедневието, безопасността, ползването на банята, съвместното използване на кухнята, загасянето на светлините в къщата и др.

Разбира се, не е възможно да предвидите всичко и ще се наложи да добавяте информация, след като настаните гостите си. Помогнете си, като обмислите възможно най-много въпроси предварително. За улеснение бихте могли да подготвите и визуален наръчник с основни правила, особености и насоки за дома и домакинството.

Съгласувайте часа и датата на пристигане на бежанците, които настанявате, с човека, отговорен за транспорта им, за да планирате добре посрещането, което ще даде и първото впечатление.

За много хора настаняването в чужд дом е стресово преживяване. Бежанците гостуват на непознат човек в непозната държава, поради което могат да изпитат тревога, страх и затвореност. В такова състояние е възможно гостите ви да откажат да бъдат настанени в последната минута и да поискат да останат там, където се намират, вместо да се изправят пред неизвестното. Моля, не се засягайте от това. Причината не се корени във вас, а в страха и безпокойствието, които изпитват някои бежанци. Поддържайте редовна връзка с координиращото лице, за да имате възможност да реагирате бързо на създалата се ситуация.

ПРИ НАСТАНЯВАНЕ

Най-добрият начин да предразположите гостите си е да им предложите напитка или нещо за хапване за добре дошли. Имайте предвид обаче, че гостите ви може да не се чувстват комфортно във ваша компания. Помнете – това не се дължи на вас, а на неизвестността и стресът от преживяното са създали у тях. Добронамереност, базова информация и покой може да е всичко, от което бежанците се нуждаят на този етап.

Достъпът до интернет е от огромно значение за гостите ви. Чрез него те поддържат връзка с близките си, от които са разделени. Затова им дайте паролата за WiFi или кабела за интернет. Ако сте избрали да изготвите наръчник, не забравяйте да включите паролата за интернета на видно място. Гостите ви ще оценят искрено жеста ви, който ще им позволи поне частично спокойствие. Общуването с близките им е изключително важно за тях.

Още при пристигане попитайте гостите си дали има нещо за тях, което следва да знаете, особено що се касае до здравословното им състояние. Така ще бъдете подготвени, ако някой получи криза или има нужда от помощ.

Уверете се на първо време, че гостите ви знаят кое помещение е предназначено за тях и къде се намира тоалетната. Останалото би могло да почака според обстоятелствата. Имайте предвид, че гостите ви може да се нуждаят от по-дълъг сън – дори няколко дни. Това не се дължи на ленивост. Понякога домът ви ще е първото сигурно място, което са намерили от дълго време, а настаняването им може да е първата по-нормална възможност да възстановят силите си.

Приоритизирайте информацията, която гостите ви трябва да получат веднага и споделете с тях по-малко важните детайли едва след като сте се уверили, че са достатъчно отпочинали и са готови за това. Възможно е да се наложи някои инструкции и информация да се повтарят няколко пъти. Имайте предвид, че гостите ви може да се затруднят в разбирането на българския език въпреки сходствата между двата езици.

Обмислете варианти, чрез които да си помогнете в общуването – чрез преводачи (напр. приятели, на които можете да се обадите), Google преводач и др. Жестикулирането и рисунките могат да преодолеят много предизвикателства в комуникацията помежду ви.

Различните гости ще общуват различно. Някои ще се чувстват неудобно от вниманието, което получават, и нуждите, които имат, затова бъдете внимателни за потребностите им и начина, по който предлагате подкрепата си. За някои гости престоят у дома ви е възможност да упражняват българския си език, особено ако са взели решение да останат в България, поради което комуникацията с вас, наблюденията от бита ви и слушането на български медии ще им даде ценен опит.

ПРЕСТОЙ У ДОМА

Ежедневие

Подкрепяйте гостите си внимателно в ежедневните им дейности, когато забележите необходимост или те ви поискат помощ. В първите дни от една криза за човек може да е трудно да изпълни и най-обикновени задачи, затова може да ги насърчавате при всеки малък успех.

Информация

Като домакин вие често ще бъдете първият източник на информация за гостите ви – във връзка с правни въпроси, възможности за подкрепа, интеграция, придвижване из града или страната, работа, образование, порядки и др. Опитайте се да се информирате и имайте готовност да търсите информация за техния специфичен случай или конкретни въпроси, които имат. Добро начало е официалният портал на България (наличен на 4 езика – украински, руски, английски и български), както и утвърдени НПО и специализирани групи в социалните медии.

Режим

Предвидимостта и повторяемостта на събитията са важни за хората. Създаването на ритуали създава усещане за сигурност. Ако прецените, че идеята е подходяща, може да предложите ритъм у дома, напр. „всяка сряда в 19:00 ч. ще имаме време за настолни игри“ или „всеки петък може да гледаме комедия заедно“ и др. Можете да направите табло на стената, в което да се виждат дните и някакви рисунки, стикери или надписи, за да ги ориентират кой ден е, какво предстои. Ако искат да се включат, това е чудесно! Ако предпочитат да не го правят – също!

Хранене

Обръщайте внимание на хранителните навици на гостите си. Възможно е натрупаният стрес да се отрази негативно не само върху режима им на спане, но и върху храненето им. Ако се налага – предлагайте храна и ги канете на закуска, обяд, вечеря. В същото време, имайте предвид, че ако имате уговорка вие да поемате пазаруването и/или готвенето, е важно да съгласувате менюто или най-добре – да пазарувате заедно в магазина. Имайте предвид, че българската кухня и продукти може да са непривични за гостите и да не им допадат, но да се притесняват да ви го кажат, за да не ви засегнат или да покажат неблагодарност. Откритата комуникация е ключова.

Емоции

Хората реагират различно на обстоятелствата, пред които са изправени, а емоциите идват и си отиват на вълни. Няма правило как да се държат хората в криза. Някои бежанци притъпяват усещанията си, други ги изострят, трети са в междинно състояние и се люшкат емоционално. Смехът, гневът, плачът са еднакво естествени реакции.

Плач

Ако гостите ви имат нужда да плачат – оставете ги. Възможно е да усетите неловкост от чуждия плач, но помнете, че по този начин човек се освобождава от стреса и е важно да не възпирате реакцията му.

Реакции у вас самите

Бъдете наясно със собствените си чувства и реакции. Някои хора са свръхчувствителни, когато се намират под стрес. Ако нещо в комуникацията или съвместният живот ви обремени, поемете дъх и се оттеглете деликатно.

Нощи

Запомнете, че нощите са най-тежки за хората в криза. Помолете останалите хора, с които живеете и се срещате в дома си, да покажат разбиране и съчувствие. Докато останалите спят, бежанците често изживяват своята травма отново и отново.

Професионална помощ

Не се колебайте да търсите професионална помощ. Особено когато наблюдавате тревожно поведение у гостите – особено намеци или думи за самоубийство, обърнете се незабавно към психолог за съдействие!

ХОРА СЪС СПЕЦИАЛНИ НУЖДИ

Имайте предвид обстоятелствата, които са принудили бежанците да напуснат родината си – преживения ужас от войната, стрес, травми от материални и човешки загуби. Тези преживявания могат да причинят у тях недоверие към околните, депресивни състояния и проблеми със съня.

Бежанците и търсещите закрила са уязвими по дефиниция. Това не намалява техните способности или интелект, но ги поставя в затруднено положение, в което се борят със сложни правни, социални и други проблеми, както и със силни емоции, при това в непозната среда

Вие трябва добре да прецените уязвимото положение, в което се намират гостите ви, и как това се отразява на динамиката между вас и да бъдете деликатен с положението си на домакин.

Специално внимание трябва да се обърне на развитието на всяко отношение, което надхвърля връзката между домакин и гост, и да се помисли доколкото искрено е съгласието за госта. Това е особено важно, когато става въпрос за сексуални отношения (които смятаме, че никога не биха били подходящи между домакини или членове на тяхното домакинство и гости), но също и бизнес отношения или каквито и да било финансови договорености (считаме, че те са крайно неподходящи и представляват значителен правен риск, ако домакините приемат наем или плащане, което може да се тълкува като наем от наемател). Домакинът може да прави коректни предложения за помощ или приятелство, но в резултат на създадената динамика гостът може да се почувства безсилен и задължен да даде съгласието си. Внимавайте дали „да“ значи „да“.

НАСТАНЯВАНЕ НА ДЕЦА

Децата са особено податливи на стрес и негативни последствия от травмиращи преживявания. В случай, че искате да им окажете подкрепа:

Помогнете на децата да говорят за чувствата си, така че да не се затварят за усещанията си. Избягвайте прекалено емоционален речник, който да изостря чувствата им. Употребявайте най-основните понятия като тъга, уплаха, гняв, страх…;

Общувайте с тийнейджърите както общувате с възрастни – с уважение, внимание и търпение;

Когато говорите с деца, се старайте да сте на нивото на очите им – прикляквайте или сядайте според обстоятелствата;

Интересувайте се активно от нуждите им, защото те невинаги ще ги споделят сами.

КАК ДА ПОМОГНЕТЕ НА ТРАВМИРАНИТЕ

Ако сте поели отговорността да окажете помощ на хора, преживяващи криза като настоящата, е важно да го направите с уважение към правата и достойнството им.

Внимавайте за сигурността на гостите си;

Избягвайте да ги поставяте в допълнителна опасност;

Действайте само в най-добрия им интерес;

Положете всичките си усилия да им спестите допълнителен стрес и тревоги;

Проявявайте уважение;

Ако свържете гостите си с други хора, постарайте се бежанците да получат подобаващо уважение;

Старайте се да оказвате еднаква грижа и внимание на гостите си, без да дискриминирате никого от тях;

Бъдете търпеливи и полагайте усилие да разберете гостите си. Дори когато бежанците ходят на психолог, отнема значително време, за да се възстановят от травмите. Бъдете техен съюзник и добър слушател. Възможно е гостите ви да се нуждаят от разговор. Разговорът е част от възстановяването им, затова не ги спирайте да говорят за преживяванията си дори това да ги разстройва;

Опитайте да предвидите катализаторите на посттравматичен стрес (психично разстройство, причинено от травматични събития като войната). Новини от родината им или близките им, знаци, миризми и други външни проявления могат да отключат посттравматичния стрес. Ако предвидите какво може да предизвика това разстройство, ще сте по-добре подготвени да реагирате подобаващо;

Не приемайте проявите на посттравматичен стрес лично. Хората, страдащи от него, могат да бъдат с понижена чувственост, гневни или затворени. Ако гостите ви са раздразнителни, затворени в себе си, отдалечени, помнете, че това не се дължи на вас;

Имайте предвид, че за някои хора е трудно да говорят за травмите си. Не насилвайте разговора. Оставете инициативата да дойде от тях и ги накарайте да почувстват, че винаги могат да ви се доверят;

Наблюдавайте хората, които сте настанили. Общувайте, задавайте им въпроси. Дайте време на нещата да поемат естествения си ход.

***

Настоящите насоки са създадени от Катаржина Подлеска, магистър психолог, специалист по травмите от полската фондация HumanDoc. Фондацията се занимава с развитие и хуманитарна помощ и изпълнява образователни и социални проекти. Екипът е изпълнил над 50 проекта в повече от 10 страни по света. От 2015 г. фондацията е активна в Украйна. Ако искате да подкрепите HumanDoc или да научите повече за тях, тук ще намерите допълнителна информация.

Източник: Мулти култи колектив, който подпомага интеграцията на бежанци и мигранти в България от 2011 г. чрез социално-културни дейности на терен, както и застъпничество, основано на изследвания.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама