Практични съвети за бебешкия сън


Практични съвети за бебешкия сън
Снимка: iStock

Липсата на сън е един от основните проблеми за всеки нов родител. Бебетата обикновено се събуждат на всеки два-три часа. За някои това е нормално и го понасят стоически. За други става причина за огромна умора и стрес. Родителите се лутат между най-различни мнения и съвети – дали детето да има режим въобще, дали да го будим, когато спи твърде дълго през деня, дали спането през деня води и до повече сън през нощта, или е обратното.

На помощ идва "Как спят бебетата" на американската невроложка д-р София Акселрод, в която родителите могат да открият ценни и практични съвети, изцяло съобразени с възрастта на детето.

Защо плаче бебето и кои са смущенията, които му пречат да заспи? Как да го "приучим към сън"? "Как спят бебетата" дава отговор на тези и други въпроси, като въвежда читателя в науката за съня и основните фактори, които го направляват – и при деца, и при възрастни.

 

Внимателно привикване към сън в 4 стъпки:

Стъпка 1

Коригирайте дневния сън, ако е необходимо. Направете справка със схемата за съня на бебето на стр. 54, за да определите дали вашето бебе спи по-често, или по-дълго от другите бебета на неговата възраст. Ако е така, следвайте указанията в глава 10, за да държите ласкаво бебето будно по-дълго през деня. Дори и общият сън за денонощие да изглежда подходящ за възрастта, може би пак не е зле да намалите леко дневното спане. Това ще направи бебето по-уморено вечер и силно ще намали плача по време на привикването към сън.

Стъпка 2

Следвайте своята установена процедура за лягане в определеното време. Започнете нощния модус, включете червената светлина и нахранете бебето трийсет минути преди да го сложите да спи. Кажете му, че сега е време за сън.

Стъпка 3

Вземете вътрешно решение и си направете план. Колко часа ще изчакате, преди да нахраните бебето? Колко дълго ще го оставите да плаче? Определете период без хранене, който да е с един час по-кратък от най-дългия период, който е спало бебето. Не забравяйте, добре е това да е разумна цел, защото отлагането на нощните хранения не е лесно! Успокоявайте бебето си, без да го кърмите, и в идеалния случай не го взимайте на ръце. Кърмещите майки е добре да включат помощта на партньора си (или някой друг от семейството) по време на нощните будения. Бебето ви няма да очаква да бъде кърмено от съпруга или партньора ви. Ако партньорът ви се съпротивлява, уверете го, че това ще приключи за няколко нощи. Не забравяйте, родителите имат засилена неврологична реакция към бебето, както е обяснено във въведението и в глава 18, така че задружните действия ще помогнат и на двама ви да преминете през стреса на привикването към сън.

Стъпка 4

Оставете бебето си да плаче поне деветдесет секунди. Изследванията показват, че ако изчакате от една минута до деветдесет секунди, преди да утешите бебето си, това е от голямо значение по пътя към целонощното спане. Макар това време да не е дълго, то учи бебето да се успокоява самò (вж. стр. 81). Ако можете да изчакате по-дълго, например две или дори пет минути, още по-добре. Понякога бебето не плаче истински, а само се върти малко. Ако случаят е такъв, опитайте се да изчакате. После, когато бебето се разплаче, изпратете партньора си да го успокои, но само за минута-две. Той може да пошътка на бебето и да го потупа леко, за да му покаже, че не е самò и че родителите му знаят за мъката му и са тук. После трябва да излезе от стаята. Да се върне след нови деветдесет секунди (или повече). И пак отново. Обикновено са нужни три до четири цикъла: изчакване – влизане – погалване по коремчето и шъткане една-две минути – излизане, преди бебето да е заспало отново. Нужни са общо около четиресет и пет минути, преди бебето да заспи отново, може би по-дълго през първите две нощи, когато го правите. Ако то се буди и плаче пак, преди да е изтекло времето без хранене, повторете горните стъпки, докато заспи отново. (Вж. моята илюстрация "Внимателно привикване към сън" на стр. 141.)

Ако бебето заспи отново и спи през целия период без хранене – идеално! Щастливи сънища! Вашето бебе току-що научи, че може да се успокоява самò, и в хода на повторенията то ще се научи бързо да спи през цялата нощ без ваша помощ. Когато се събуди следващия път и вече е изтекло времето без хранене, изчакайте деветдесет секунди както преди, но след това вече може да го нахраните. То се е държало наистина добре и сега е време за установеното хранене.

След това първо нощно хранене – било то по режим или непланирано – вторият му сън ще е по-кратък. И отново, определете си период без хранене, продължаващ три или четири часа след първото хранене – колкото дълго ви се струва подходящо на вас – и следвайте същия модел като преди: изчакване, после успокояване без взимане на ръце, после изчакване, после успокояване без взимане на ръце.

Тези първи нощи на привикване към сън са тежки. Вие сте изтощени и е много разстройващо да чувате бебето си да плаче така. Използвайте партньора си колкото се може повече и си поставете ясни времеви граници, като например: „Ще изчакам деветдесет секунди, преди да вляза“, като ползвате часовник или приложението за бебешки сън „Кулала, за да следите напредъка си. Дори и да направите всичко това, пак може да се наложи да се предадете и да накър-мите или нахраните бебето, преди периодът ви без хранене да е свършил. Няма проблем, стига да изчакате поне няколко часа след лягане, преди да го накърмите или нахраните, и стига да го оставите да плаче поне минута и половина, преди да се втурнете при него. По-нататък в хода на привикването към сън може да удължавате периода без хранене и занапред ще става по-лесно.

Аз разбирам, че бебешкият плач може да къса сърцето. Бебетата още нямат чувство за време и когато усетят дискомфорт, те ви искат незабавно. Защо изобщо чувстват дискомфорт, след като са яли и са с нов памперс? Защо бебетата плачат толкова много? Краткият отговор: не сме съвсем сигурни. Умът на бебетата е незрял и психолозите смятат, че те могат да се чувстват цялостни само посредством нас, техните родители и гледачи, които реагират на нуждите им. Големият въпрос е можем ли да правим това – да реагираме на нуждите им – и същевременно да се погрижим и за себе си, като ги научим да спят през цялата нощ? Моят отговор е категорично „да“. Настоящият метод за внимателно привикване към сън ги учи, че всичко ще е наред, дори и да поплачат няколко минути, че вие сте близо до тях и че сега могат да заспят и да изчакат малко повече преди следващото хранене.

Полезно:

За всички тези стъпки ще ви бъде от голяма помощ да имате на разположение бебешка люлка или шезлонг, като повечето от тях позволяват да бъдат използвани седмица-две, след като малкото човече се появи на бял свят. Проектирани са така, че да осигурят максимален комфорт, както за новородените, така и за подрастващите вече момченца и момиченца. Дизайните са забавни, шарени, пъстри и цветни.

Препоръчително е да разполагат с музикален панел. Благодарение на нежните мелодии, наподобяващи звука от коремчето на мама или песента на птичките, мъниците се успокояват и лесно се пренасят в света на сънищата.

Няколко са основните неща, за които трябва да внимавате, когато сте в търсене на люлка или шезлонг за вашето бебе. За да се чувствате спокойни през цялото време, докато детето ви играе в новата си придобивка, а вие се занимават с други домашни задължения, то най-добре моделът да бъде стабилен и да разполага с предпазни колани, с които да обгърнете тялото на малкото момченце или момиченце.

Разгледайте голямото разнообразие от качествени и практични модели бебешки шезлонги и люлки на kikiriki.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама
Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама