С какво може да са опасни детските играчки и как да избираме?


С какво може да са опасни детските играчки и как да избираме?
Снимка: iStock

Изискванията към безопасността на детските играчки са много високи и специфични в зависимост от вида на самата играчка. Има химически рискове и опасност от алергии и други здравословни проблеми, също и конструктивни несъответствия, свързани с дребни елементи и възможност те да доведат до задавяне и дори задушаване на детето.

Това каза създателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в ефира на телевизия Bulgaria On Air в навечерието на Деня на детето, за който много родители вече започват да подготвят подаръците.

По данни на Европейската комисия някои модели на едни от най-предпочитаните детски играчки не отговарят на Директивата относно безопасността на детските играчки, на европейския стандарт EN 71—1 и на Регламента REACH, тъй като съдържат опасни за малчуганите вещества.

Вижте още: Детски играчки, които можете да направите сами

Така например, сред пластмасовите кукли може да се срещнат такива със завишено съдържание на фталати, което може да навреди на здравето на децата и да причини увреждане на репродуктивната система. Същият риск се установява и при някои от любимите на момченцата коли с радиоуправление и звукови ефекти. Констатирани са случаи на наднормено количество фталати и при детски игри като комплекти от лък и стрели, вентилатори за сапунени мехури, пластмасови фигурки във формата на любими актуални анимационни герои, животни и др., електронни музикални инструменти и пр.

И плюшени играчки съдържат химически рискове, но също и опасност от задавяне или задушаване. Причината – ненадеждни шевове, които лесно се разкъсват и дават достъп на детето може да пълнежа на играчката, който е от пяна и поглъщане може да доведе до задавяне.

На деца под 3-годишна възраст е недопустимо да се поднасят играчки с дребни части, които могат да бъдат погълнати от децата, които имат инстинкт да поставят всичко в устата си, акцентира Габриела Руменова. И добави, че има инциденти и затова трябва да съобразяваме възрастта на детето и възрастовата група, за която е предназначена играчката, която се каним да закупим за него.

Чупливите и лесно раздробяващите се на малки части пластмасови и все по-предпочитаните от родителите дървени играчки с дребни елементи също са опасни за децата.

Вижте още: Хората, измислили едни от най-известните детски играчки

Сред забранените рискови продукти има и такива за най-малките. Например, мека дрънчаща играчка, която може да увреди слуха на бебето, тъй като произвежданото от нея ниво на звуково налягане е твърде високо и достига до 110,8 dB. Комплект гумени патета пък е забранен поради отделянето на наднормено количество бисфенол А, който има ендокринни смущаващи свойства и засяга млечните жлези, репродуктивната и имунната система и може да наруши развитието на мозъка и да създаде неблагоприятни поведенчески резултати при децата.

Най-често страната на произход на опасните играчки е Китай, тъй като изискванията там не са толкова завишени, както е в Европейската общност. Понякога производителят остава неизвестен. Но има и случаи, в които рисковите продукти са произведени в европейски държави като Германия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама