Хората, измислили едни от най-известните детски играчки


Хората, измислили едни от най-известните детски играчки
Снимка: iStock/Guliver

Всички съвременни деца имат поне по една любима играчка (дори доста повече предвид колко по-лесно достъпни са, в сравнение с преди 10-15 години). В по-голямата си част днешните играчки са „интернационални” и няма нищо странно във факта, че две деца, живеещи на различни континенти, имат едно и също желание за коледен подарък или рожден ден. Но кой е измислил всички тези неща?

Исак Лариан - LOL кукли

Исак Лариан, изпълнителен директор на MGA Entertainment, е искал да създаде тези кукли доста отдавна. Една вечер, гледайки популярни видеоклипове в YouTube, установява, че определени видеа, които показват разопаковане на играчки, имат огромен брой гледания. После разбра, че трябва да измисли играчка, която би било интересно да се разопакова. С екипа си Лариан създава известните по цял свят малки кукли с големи очи, които са увити в пластмасови топки и 7 слоя опаковка. Основната особеност на играчката е, че докато детето я отваря, намира малки изненади под всеки слой.

Скор Макоскъри - Фиджет спинър

Историята около създаването на тази играчка е много интересна. Катрин Хетингер създава спинъра през 1997 година за дъщеря си. Тъй като майката страда от автоимунно заболяване, причиняващо мускулна слабост, тя се чувства затруднена да играе с дъщеря си и създава завъртащото устройство, което може да задържи вниманието на момиченцето дълго време, а и да я успокои. Но спинърът, какъвто го познаваме днес, е патентован през 2016 година от Скот Макоскъри, който го е направил с цел борба с безпокойството. Скоро започнал да получава поръчки за все повече джаджи.

Дийн Камен – Ховърборд

Днес всеки тийнейджър вероятно би искал да има ховърборд. Изобретението, което изглежда твърде готино и модерно, всъщност се появява през 90-те години на миналия век. Прототипът на ховърбордовете е Segway - подобно устройство, което има дръжка за извършване на завои. Дийн Камен е създателят на чудото за придвижване. По-късно китайски инженери започват да модернизират това устройство и с течение на времето измислят как да се отърват от дръжката, благодарение изместване центъра на тежестта.

Ол Кърк Кристиансен - LEGO

Компанията, която сега произвежда вероятно най-известната играчка в света, е създадена от Ол Кърк Кристиансен през 1916 година. В своята работилница той изработва различни дървени неща за дома, но след пожар всичко е опустошено и единственият продукт, който компанията му продължава да прави, са детските играчки, за които няма нужда от много дърво.

Маркус Персон - Minecraft

Тази игра е също толкова интересна, колкото и правенето на различни форми с LEGO. Тук играчът е в 3D свят, направен от кубчета. Видео играта е официално пусната през 2011 година, а нейният създател е Маркус Персон, известен още като Notch. Маркус публикува коментар на Reddit, където казва, че е изненадан от внезапно спечелените пари, защото е израснал в бедно семейство, затова раздели първия си милион между благотворителност и помощ на собственото си семейство.

Братята Паркър - Nerf

През 1969 г. изобретателят Рейн Гайер отива при Братята Паркър с идеята за домашен футболен мач с лека и малка топка. Братята решават да запазят само топката, но именно тя е първият продукт, продаден и брандиран като Nerf. Ръководителите на компанията разбират, че това е хит и доразвиват идеята, добавяйки пневматични бластери с тези топки. През 2011 година Nerf беше обявен за най-добрата играчка за момчета.

Вижте тази публикация в Instagram.

Shells on deck

Публикация, споделена от Nerf (@nerf) на

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама