За първия учебен ден: 7 добродетели, които ще са полезни за ученика


За първия учебен ден: 7 добродетели, които ще са полезни за ученика
Снимка: iStock

15 септември чука на вратата. Деца и родители са в трепет и приготовления. Учебници, тетрадки, маратонки, панталонки... Готови ли сте? От ДОДЖОТО ви предлагат да вземете със себе си и тези 7 Добродетели на самурая, които ще бъдат повече от полезни за вашето дете в училище (и не само).

Смелост

Първият учебен ден е едно от уай-важните събития за малките човеци. Огромно вълнение за тези, за които е за пръв път или лек трепет за тези, които вече са били. И независимо дали го показват, или не, е твърде вероятно те да се страхуват - дали ще се справят, дали ще попаднат на учители, дали ще имат приятели? Вдъхнете им кураж, че в нас живеят много повече сили, отколкото сами подозираме, че можем да се справим с (почти) всичко, стига да го решим. Припомнете им, че смелост не означава да не те е страх. Смелост е точно когато най-много се страхуваш - да продължиш напред! 

Справедливост

Кое е най-страшното нещо в училище? "Да не ти пишат двойка"? Обяснете на децата, че двойките не се пишат на тях, а се пишат заради тях. Възпитайте ги да бъдат проактивни герои, които случват нещата, а не пасивни жертви, на които неща се случват. "Ама тя госпожата ми писа 2.." ?!? "Стоп! А ти какво направи, за да я заслужиш?" е правилният въпрос, който, за съжаление, родителите  все по-рядко задават. Защо? Защото е срамно детето да получи "лоша оценка" и естествено, че е по-лесно да прехвърлим отговорността за това на някой друг. Но припомнете на себе си и на децата, че оценките не са, за да ни злепоставят, а за да ни показват грешките. Всяко нещо си има последствие, и ако не си учил, справедливост е някой да ти покаже, че това не е добре. За да можеш да се поправиш. Защото добрите учители не са тези, които ни заблуждават, че нямаме слаби страни, а тези, които ни ги показват, за да създадат в нас уменията да ги превъзмогнем. 

Вижте още: 5 полезни трика за училище

Уважение

Какво най-много липсва в училищата? Липсва уважението. Забравили сме кой към кого трябва да се стреми. Учителят преди априори е бил прав, дори и понякога да е допускал грешка. Сега учителят априори допуска грешка, дори и да е напълно прав. Някога нещо много се е счупило, щом днес деца на по 6-7 години по-често се питат за мнение и "одобрение", отколкото хора с по 40 години педагогически опит и три висши образования. Уважението трябва да се заслужи - ще кажете. Това е точно така. Но не забравяйте, че най-голяма полза от него има не този, който е уважаван, а този, който уважава. Научете децата си да уважават учителите, не заради тях, а заради себе си.

Истина

"Той започна първи! Не, ти! Не, тии! Не, тииии!” Случвало ли ви се е - да има повече от една "истини" сред децата? Защо го правят? Защо предпочитат да премълчат или излъжат? Защото се страхуват, че ще им се скараме, че ще ги осъдим. Научете децата, че не е срамно да направиш грешка. Всички правят, всички грешат. Но достойните хора са тези, които ги признават. Защото само когато видим грешките си, можем да ги поправим. 

Вижте още: 5 начина да подготвите ученика без стрес

Доброта

Научете децата си да бъдат добри. Да бъдат състрадателни. Да бъдат интересуващи се, да бъдат чуващи. За да бъдат свързани - със себе си и с останалите. Защото категорията добър и лош се проявява чрез отношението ни с другите хора. 

А какво всъщност означава да си добър и какво - да си лош? Трябва ли да не отказваш нищо на никого? Днес добротата често се бърка с малодушие. Заменя се с потъпкване на собствените граници. Възпитайте малките човеци да знаят кои са тези граници и да могат да ги поставят. Да отстояват себе си, защото ние можем да бъдем добри към останалите, единствено ако сме добри и уверени в себе си. 

Лоялност

Училище е мястото, където децата научават първите уроци за приятелството. За общността. За това какво означава да принадлежиш на някого или към нещо. Предайте им този урок. Защото колкото и да се отдалечаваме от своята природа и да създаваме свят от индивидуалисти, ние хората оставаме социални същества. Можем да бъдем осъществени, единствено чрез връзката си с останалите. ЗаЕДНО е повече от само едно... 

Чест

Това, което отличава достойните хора са ценностите, които притежават. Нашите деца са изправени пред огромното предизвикателство да се учат на морални категории, за които не виждат пример около себе си. Нека се замислим какъв пример за тях сме ние самите - техните родители. Дали притежаваме и развиваме ценностите, които искаме да предадем на своите деца? Дали нещата остават само на думи, или са подкрепени с ежедневни и последователни действия. Защото…нали знаете? Няма значение какво казваме, важното е какво показваме на своите малки хора. Бъдете примерът, който искате да откриете у тях! 

Пожелаваме на всички ученици вълнуващ първи учебен ден и успешна нова учебна година. "Науката е слънце, което в душите грей". Пожелаваме ви да не спирате да подхранвате това Слънце! И да не забравяте, че без него остава само тъмнината и невежеството… А вие кой път ще поемете? От вас зависи!

Автор: Весела Велин, съосновател на школа по Айкидо за деца  ДОДЖОТО

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама