5 начина да подготвите детето за училище без стрес


5 начина да подготвите детето за училище без стрес
Снимка: iStock

С отминаването на лятото е време децата да се върнат в класните стаи и това, разбира се, може да е стресиращо събитие. По време на ваканциите много малчугани излизат от рутината си и връщането може да се превърне в голям проблем както за тях самите, така и за техните родители. Ако това ви звучи познато, ето няколко ефективни начина да подготвите детето си за връщане на училище (или градина), лесно и без стрес.

1. Помогнете с връщането към навиците

Тъй като разполагате с две седмици това да се случи, ви предлагаме да започнете още сега. Може би през ваканцията детето е играло до тъмно навън и е хапвало когато прецени, без особен график. Опитайте се леко и внимателно да вкарате хранителния режим в релси, тъй като той е определящ за био ритъма на всеки човек.

2. Започнете с внимателно събуждане

Истински стрес за децата е, когато един ден спят до 9 часа сутринта, а на следващия трябва да са станали в 7, за да не закъснеят. Затова започнете процедурите по будене лека-полека, като навивате алармата с 15 минути по-рано всеки ден. Освен това, има най-разнообразни модели будилници, които симулират изгрев в стаята. Светлината на този тип будилник постепенно се увеличава от 10% до 100% за период от 10 до 60 минути, което ще направи ставането сутрин по-лесно и удобно.

3. Не идеализирайте училището

Не е необходимо да се радвате и да се възхищавате на факта, че детето тръгва на училище. Да, това е значимо събитие, но детето не трябва да мисли, че ще е забавно и супер интересно през цялото време. Училището преди всичко е отговорна дейност. Детето не трябва да го идеализира, но пък трябва да се гордее, че ходи на училище. Ето защо, подчертайте колко е пораснало, как е успяло да завърши детската градина, с колко приятели се е запознало там, но как в училище нещата са малко по-различни.

4. Поддържайте авторитетите

Поддържайте авторитета на учителя (дори да не сте съгласни с него за всичко). Много важно преживяване е детето на тази възраст да има авторитет, а отсъствието му разрушава важните структури на неговата личност. В случай на несъгласие с учителя, опитайте се да започнете диалог с детето, помогнете му да разбере учебните предмети, но в никакъв случай не говорете против учителя.

5. Говорете с детето за чувствата му

Безпокойството, свързано с връщането в училище, е нормално и откритото говорене за чувствата им може да помогне на децата ви да облекчат стреса. Можете да попитате детето си какво го очаква от предстоящата учебна година и какви притеснения или страхове има.

Също така би било хубаво да стимулирате любопитството и вълнението на вашето дете около учебния процес. Експертите предполагат, че можете да насърчите детето си да предприеме „страстен проект“ през следващата година и да се съсредоточи върху конкретен предмет, който го вълнува най-много.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама