5 начина да подготвите детето за училище без стрес


5 начина да подготвите детето за училище без стрес
Снимка: iStock

С отминаването на лятото е време децата да се върнат в класните стаи и това, разбира се, може да е стресиращо събитие. По време на ваканциите много малчугани излизат от рутината си и връщането може да се превърне в голям проблем както за тях самите, така и за техните родители. Ако това ви звучи познато, ето няколко ефективни начина да подготвите детето си за връщане на училище (или градина), лесно и без стрес.

1. Помогнете с връщането към навиците

Тъй като разполагате с две седмици това да се случи, ви предлагаме да започнете още сега. Може би през ваканцията детето е играло до тъмно навън и е хапвало когато прецени, без особен график. Опитайте се леко и внимателно да вкарате хранителния режим в релси, тъй като той е определящ за био ритъма на всеки човек.

2. Започнете с внимателно събуждане

Истински стрес за децата е, когато един ден спят до 9 часа сутринта, а на следващия трябва да са станали в 7, за да не закъснеят. Затова започнете процедурите по будене лека-полека, като навивате алармата с 15 минути по-рано всеки ден. Освен това, има най-разнообразни модели будилници, които симулират изгрев в стаята. Светлината на този тип будилник постепенно се увеличава от 10% до 100% за период от 10 до 60 минути, което ще направи ставането сутрин по-лесно и удобно.

3. Не идеализирайте училището

Не е необходимо да се радвате и да се възхищавате на факта, че детето тръгва на училище. Да, това е значимо събитие, но детето не трябва да мисли, че ще е забавно и супер интересно през цялото време. Училището преди всичко е отговорна дейност. Детето не трябва да го идеализира, но пък трябва да се гордее, че ходи на училище. Ето защо, подчертайте колко е пораснало, как е успяло да завърши детската градина, с колко приятели се е запознало там, но как в училище нещата са малко по-различни.

4. Поддържайте авторитетите

Поддържайте авторитета на учителя (дори да не сте съгласни с него за всичко). Много важно преживяване е детето на тази възраст да има авторитет, а отсъствието му разрушава важните структури на неговата личност. В случай на несъгласие с учителя, опитайте се да започнете диалог с детето, помогнете му да разбере учебните предмети, но в никакъв случай не говорете против учителя.

5. Говорете с детето за чувствата му

Безпокойството, свързано с връщането в училище, е нормално и откритото говорене за чувствата им може да помогне на децата ви да облекчат стреса. Можете да попитате детето си какво го очаква от предстоящата учебна година и какви притеснения или страхове има.

Също така би било хубаво да стимулирате любопитството и вълнението на вашето дете около учебния процес. Експертите предполагат, че можете да насърчите детето си да предприеме „страстен проект“ през следващата година и да се съсредоточи върху конкретен предмет, който го вълнува най-много.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама
Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама