Как да отгледате успяващо дете, а не отличник


Как да отгледате успяващо дете, а не отличник
Снимка: iStock

Успехът в училище е важен, но не е всичко. Далеч по-съществено е да научите детето на модели за социално взаимодействие, как да си отстоява позициите и как да изгражда позитивни нагласи на поведение.

"Ние се опитваме да направим от децата си компютри, които са пълни с факти. В това отношение машината винаги ще има предимство пред човека. Убедени сме, че усвояването на информация гарантира успех, а на практика тя затормозява развитието на човека." — обяснява Кейти Хирш-Пейсек, професор в университета Темпъл, Филаделфия.

Шест средства на успеха:

Сътрудничество

То лежи в основата на всичко, тъй като е свързано с това как човек взаимодейства с околните и как контролира изблиците и импулсивните си реакции. Това е важно не само в училищна възраст, но и по-късно в живота. Всичко, което детето прави в училище или вкъщи, следва да се базира на сътрудничеството.

Общуване

То включва говорене, четене, писане и слушане. Освен, че се учат, те се и възпитават. Не оставяйте малкият човек безмълвен на маса с възрастни. Нека упражнява реториката си.

Съдържание, базирано на общуването

Връзките, които прави хлапето, помагат за развитие на речта, стимулират желанието да чете, пише и способността внимателно да слуша. Съдържанието изцяло разчита на тези връзки. Защото детето не може да усвои съдържанието, ако не се е научило да разбира добре езика.

Аналитично мислене

Когато езикът и информацията са усвоени, идва време за аналитичното мислене. И тайната е проста – като задавате въпрос на детето и докато отговаря, не бива да го прекъсвате или припирате. Оставете го да говори и да разсъждава. Още по-добре е да го подтикнете само да задава повече въпроси. Да се съмнява дори. Това ще му помогне да разбере какво и защо мислят другите.

10 ЗАНИМАНИЯ С ДЕЦА ЗА ПРОЛЕТТА

Креативната иновация

Трябва да имате знания преди главата ви да роди нещо наистина новаторско. Затова е важен и качественият REM-сън, по време на който се изграждат синаптични връзки и се оформя интелектът.

Увереност в себе си

Тя е важна, ако искате детето да поема само разумни рискове. Това успешно се постига като му гласувате доверие и го натоварите с отговорност, първо с по-леки задачи, които постепенно се усложняват.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама