Как да разберете, че детето ви страда от депресия


Как да разберете, че детето ви страда от депресия
Снимка: iStock/Guliver

Депресията е заболяване, което се изразява не само в упадъчно настроение и негативно възприятие на света. То покрива тялото и влияе на съня и апетита. За съжаление, депресията се среща и при деца.

Обичайните промени в настроението, които се появяват при детето, докато расте, не трябва да се бъркат с признаци на депресия. Тази сериозна, но лечима болест напълно променя ежедневните интереси, намалява нивото на социална активност както у дома, така и в училище.

Какви са причините и продължителността на депресията в детска възраст?

Това заболяване при деца обикновено не трае дълго - около две седмици. Може да се появява от време на време. Не само детските проблеми причиняват депресия, като загубата на приятел или някой от близки роднини. Въпреки факта, че подобно заболяване при децата обикновено не е тежко, последствията от него могат да бъдат непредсказуеми. Има няколко признака на депресия, на които родителите трябва да обърнат внимание.

Лошо настроение и агресия

Детето може да страда от безнадеждност и тъга. Тези деца, които не са отворени и задържат емоциите си в себе си, рядко плачат. Но по-откритите натури проливат сълзи по някаква причина.

Речта по време на депресия се забавя, движението също. Общата активност се намалява дори при венците. Желанието за игри и забавления с връстници при депресирано дете, изчезва. В такива периоди децата могат да бъдат груби към родителите си и да проявяват гняв по някаква причина.

Липса на интереси

По време на депресията децата се отказват от обичайните си занимания. Те не искат да посещават места, където има други деца, не искат да спортуват. Онова, което им е харесвало, престава да бъде важно за тях. Например, синът ви, който е обожавал и сам е искал да ходи на футбол, напълно отказва да ходи на тренировки и постоянно си измисля причини за това.

Усещане за безпокойство

Детето не може да седи на едно място и показва признаци на напрежение, безпокойство и дори паника. В такива моменти е важно да поговорите с детето си и да разберете какво му причинява това състояние. Ако вашият син или дъщеря не искат да отговарят на въпроси, трябва да потърсите помощ от специалист, за да разберете истинската причина.

Промяна на настроението

По време на депресията децата изпитват рязка промяна в настроението. След това се смеят неконтролируемо и след това започват да плачат. Детето може да стане мърморко, като прави злобни коментари на приятелите си. Става гневно и раздразнително, а след пет минути започва да хвали себе си и да обича любимите си хора.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама