Спортът е изключително важен, особено когато сте в депресия


Спортът е изключително важен, особено когато сте в депресия
Снимка: iStock

Без значение, че искате да бъдете щастливи през цялото време, животът е поредица от възходи и падения, така че да се чувствате тъжни от време на време е неизбежно. Може да се чувствате позитивни днес, но утре да бъдете съсипани от разочарования и неприятни ситуации. Дори времето може да повлияе на настроението ви. Забележете колко зле се чувствате, когато се събудите в една дъждовна сутрин и обратното – колко сте щастливи, когато слънцето ви се усмихва. Дори хормоналните промени могат да причинят неконтролируеми промени в настроението, особено при момичетата. Ето защо може да се почувствате ужасно тъжни или депресирани без никакви причини.

Депресията, когато не се лекува, може да доведе до деструктивно поведение. Депресираните хора обикновено стават непродуктивни, тъй като са парализирани от твърде много тъга.

Ако в момента изпитвате прекалено много тъга или се борите с депресия месеци или дори години, знайте, че не сте толкова безпомощни. Независимо от ситуацията ви, има неща, които можете да направите, за да преодолеете депресията.

Едно от най-важните от тях е спортът!

Ангажирането с физически дейности може да помогне на тялото ви да произвежда повече ендорфин, който обикновено се свързва с облекчаване на болката и удоволствие. Колкото по-активни сте, толкова по-щастливи ставате и по-малко болка чувствате. Ето защо е препоръчително да спортувате редовно. Не е необходимо да тренирате във фитнес залата. Тичане, бързо ходене или зумба ще свършат работа. Можете също да се включите в някой отборен спорт или танци – ще ви бъде изключително забавно. Просто не забравяйте, че спортът е здрава и щастие!

Ето как още може да преборите депресията:

ЙОГА ИЛИ ПИЛАТЕС: КАКВА Е РАЗЛИКАТА И КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ?

Почивайте си достатъчно

Прекалената умора - физическа и психическа - е един от факторите, които допринасят за усещането на негативни емоции. Забележете как лесно се дразните и се тревожите предварително, когато сте лишени от сън. Ето защо, когато тъгата започне да пълзи вътре във вас, починете си и поспете. Може би това се дължи само на изтощение и една добра почивка може да разреши проблемите.  Ако е възможно, стремете се да си отделите 7 до 8 часа сън на ден. Това ще ви помогне да вземете здрави преценки за всичко, което идва по пътя ви.

Хапвайте шоколад

Шоколадът е най-популярната храна, която подобрява настроението. Той е доказано ефективен при развеселяването на тъжен човек, защото освобождава щастливи хормони в тялото. Може би се притеснявате, че шоколадът е калоричен и може да надебелеете. Въпреки това, последните проучвания показват, че ежедневната минимална консумация на шоколад всъщност може да помогне за намаляване на риска от диабет и сърдечни заболявания. Разбира се, ключовата дума тук е дисциплина. Ако прекалите, това ще има лоши последствия.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама