Йога или пилатес: Каква е разликата и как да изберете?


Йога или пилатес: Каква е разликата и как да изберете?
Снимка: iStock/Guliver

Ако търсите готина тренировка, която ще ви накара да се поизпотите, но и ще „центрира” съзнанието ви, йога и пилатес са страхотни опции. Но каква е разликата? И кой вариант е подходящ за вас? Ето всичко, което трябва да знаете за двата спорта.

5 УПРАЖНЕНИЯ, КОИТО МОЖЕТЕ ДА ПРАВИТЕ В ЛЕГЛОТО

Какво е йога?

Йогата е почти 5000-годишна дисциплина, която произхожда от Индия и се корени в древната индийска философия. Въпреки че често се нарича успокояваща форма на упражнения, йога е много повече от тренировка. Това е духовна, умствена и физическа практика, която включва набор от осем предписания, които ни помагат да водим по-целенасочен, пълноценен и съзнателен живот. Осемте стъпки са всеобхватни и отразяват взаимодействията между ума, тялото и духа. Асана е тази, за която вероятно сте чували най-много. Асана е физическата практика на йога. Останалите седем предписания обаче са също толкова важни и са един от основните принципи, които отличават йога от други физически упражнения.

Колко видове йога има?

Това не са просто забавни имена, които инструкторите са измислили. Има десетки различни видове йога, включително Виняса, Кундалини и Бикрам. Всички итерации на йога произтичат от две родителски традиции: ведическа и шрамана. Йога не е универсално упражнение за всички, затова намирането на практика, която работи за вас, е напълно индивидуалистична и се основава на вашите цели, нужди, начин на живот и личност.

Какви са ползите от йога?

- Повишава настроението

- Увеличава релаксацията

- Подобрява качеството на съня

- Намалява нивата на кортизол

- Увеличава гъвкавостта

- Облекчава болките в ставите

- Увеличава костната плътност

Какво е пилатес?

Подобно на йога, пилатесът е форма на упражнение с ниско въздействие, което има за цел да развие нечий баланс, сила и издръжливост. Създаден преди близо 100 години от Джоузеф Хубертус Пилатес, основната цел на Пилатес е да поддържа мускулния баланс и силата на духа чрез малки, бавни, прецизни движения. И въпреки че няма да подскачате а ла зумба, все пак можете да очаквате да бъдете обляни в пот още в първите десет минути от класа.

Има ли различни видове пилатес?

Пилатесът е интерпретиран по безброй начини - класически, силов, пилатес с постелка и най-доброто от всичко, пилатес с висок интензитет, който добива все повече популярност. Класическият пилатес е най-чистата форма, следвайки оригиналната система и включваща както постелка, така и друг тип упражнения. Първоначално е създаден, за да помогне за рехабилитация на войници по време на война, но скоро е адаптиран, за да помогне на танцьорите да станат по-издръжливи и слаби. Съвременният пилатес е по-модерната версия, която вплита нови разбирания за биомеханиката с традиционните упражнения за пилатес.

Какви са ползите от пилатес?

Има причина знаменитости като Кейт Хъдсън, Камерън Диас и Наоми да тренират пилатес от години. Пилатес работи върху бавно съкращаващите се мускулни влакна, известни също като мускули за издръжливост. Допълнителните ползи включват:

- мускулната сила и тонус, особено в областта на корема

- Подобрява координацията и баланса

- Засилва метаболизма

- По-бърза рехабилитация

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама