Кардио йога: Същност, предимства и практикуване (ВИДЕО)


Кардио йога: Същност, предимства и практикуване (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Кардио йогата става все по-популярна, защото успява да съчетае спокойствието и гъвкавостта на традиционната йога, а от друга страна – да тонизира мускулите и да изгори доста повече калории. Днес ще ви обясним всичко, което трябва да знаете за кардио йогата, както и ще ви покажем как да я практикувате у дома.

Както може би знаете, вкоренена в индийската философия, йога се фокусира върху пози, дихателни техники и практики за медитация, за да подобри съзнанието и да облекчи безпокойството. Става все по-популярна в цял свят като средство за облекчаване на стреса, подобряване на съня, укрепване на психическото и емоционалното здраве и облекчаване на общата болка в кръста и врата.

Въпреки че има много видове йога, „Хатха” е най-често практикуваната, която включва различни асани и практики за дишане, или иначе казано – от всичко по малко. И обратно, тренировките по кардио йога включват вдъхновени от йогата движения с по-бързо темпо, за да ангажират повече мускули и да предизвикат вашата сърдечно-съдова и кръвоносна система.

5 ЛЕСНИ УПРАЖНЕНИЯ САМО С ТОПКА

Какви са ползите?

Йога сесиите обикновено се правят за устойчивост, гъвкавост и успокоение, но по-интензивната форма в лицето на кардио йога тренира сърцето ви, като същевременно увеличава изгорените калории и подпомагат загубата на тегло. По интензитет тези упражнения са по-малко интензивни от джогинга по отношение на изгорените калории, но доста по-ефективни от гледна точка на обхват на мускулните групи.

Как се прави?

Тъй като няма строго приета дефиниция за кардио йога, инструкторите могат да смесват различни любими движения, бързина и последователност. Но общо взето, можете да започнете с тези 3 асани и ако ви допадне, да продължите с позите, показани в клипчето по-долу.

1. Самастити. Започнете да стоите изправени със събрани крака и равномерно разпределени тежести. Раменете ви трябва да бъдат отвити назад, а ръцете ви да висят отстрани, а брадичката ви да е успоредна на земята.

2. Урдхва хастасана. Вдишайте и леко сгънете коленете, като повдигнете ръцете си над главата. Съберете дланите си и погледнете палците си.

3. Утанасана. Издишайте и изправете краката си. Наведете се напред от бедрата и свалете ръцете си надолу. Отпуснете врата си.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама