5 лесни упражнения само с топка


5 лесни упражнения само с топка
Снимка: iStock/Guliver

Топката за упражнения може да бъде чудесно допълнение към обичайната ви тренировъчна програма. Тя подобрява баланса, координацията, гъвкавостта, помага при проблеми с гърба и активира основните ви мускули. Някои изследвания дори показват, че използването на топка за упражнения като стол може да подобри стойката ви. А пък и не можем да си „кривим душата”, че наистина е забавен реквизит за тренировка! Ето и няколко идеи за упражнения в домашна обстановка.

1. Разтягане на ръка-крак

Легнете върху топката, така че да е точно под корема ви. Пръстите на краката и ръцете ви трябва да докосват земята. Стегнете корема и бавно започнете да повдигате дясната си ръка и левия крак. След това бавно ги свалете в изходна позиция. Повторете с лявата ръка и десния крак.

6 ЕФЕКТИВНИ УПРАЖНЕНИЯ С ВЪЗГЛАВНИЦА

2. Отблъскване с бедра

Седнете на топката. Започнете бавно да движите краката си напред, докато главата и раменете са на топката и краката ви се огънат под ъгъл от 90 градуса. Дръжте коленете си на една линия със стъпалата. Започнете бавно да спускате бедрата си към пода и след това ги повдигайте нагоре. Повторете 10 пъти.

3. Клек на стена

Поставете топката до стената и се облегнете на нея с долната част на гърба. Преместете краката си с една крачка напред и ги разкрачете на ширината на раменете. Приклекнете, докато бедрата ви станат успоредни на пода.

4. Кобра

Легнете върху топката, така че да е точно под областта на гръдния кош. Краката ви трябва да са изправени и малко по-широки от ширината на раменете. Поставете ръцете си до тялото. Повдигнете гърдите си нагоре, ангажирайки мускулите на гърба.

5. Планк

Един интересен вариант е да лежите по корем върху топката и да се предвиждате напред с ръце, докато топката не стигне до стъпалата ви. От тази позиция можете да се спуснете в планк на предмишница.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама