7 ползи от скачането на въже


7 ползи от скачането на въже
Снимка: iStock/Guliver

Скачането на въже може да ви изглежда като детско занимание, но всъщност е един от най-добрите начини да се поддържате във форма. И не е само за боксьори и кросфит маниаци. Ето 7 причини защо да го включите в тренировката си.

1. Горите много калории

В изследване, направено от Science Daily, е установено, че за един час може да изгорите до 1300 калории, скачайки на въже. И то без да напускате дома си. 

2. Задействате следтренировъчното горене на мазнини

Колкото по-интензивно е дадено упражнение, толкова повече кислород консумира тялото след края му, за да ускори възстановяването си. При скачане на въже дори след приключване продължавате да горите калории. Този процес се нарича "ефект от прекомерната консумация на кислород" (ЕПКК).

30-ДНЕВНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ЦЯЛОТО ТЯЛО

3. Подобрявате баланса и кординацията си

Проучвания са доказали, че скачането на въже може да помогне за подобряване на баланса и двигателната координация. Тези къси подскоци водят до по-силни мускули, които са в състояние да се свиват (и следователно реагират по-бързо).

4. Подобрявате здравето на ставите и мускулната плътност

Ако сте активно спортуващи, скачането на въже може да помогне за укрепване на мускулите на долната част на краката, които обграждат ставите и сухожилията (което означава по-малко наранявания на стъпалата и глезените). Това отново се дължи на плиометричния характер на скачането на въже. Увеличавайки мускулната си плътност и подобрявайки координацията на краката си, намалявате шанса за потенциално нараняване в тези области.

5. Подобрявате сърдечно-съдовата ефективност

В проучване, публикувано в American Association for Health, Physical Education and Recreation, учени са установили, че скачането на въже е едно от най-добрите кардио упражнения - дори повече от бягането, плуването и гребането. След 6 седмици, в които участниците ежедневно са скачали на въже по 10 минути, те са показали същите нива на сърдечно-съдова ефективност като тези, които са бягали по 30 минути на ден.

ТРЕНИРОВКА СПОРЕД ЗОДИЯТА

6. Подобрявате плътността на костите

Силните кости са изключително важни за нашето здраве, но с годините започваме да губим калций и минерали. Това намаление на костната плътност, което е още по-голямо при жените заради менопаузата, ни излага на риск от счупвания и фрактури. Но има някои неща, които можем да направим, за да подобрим здравето на костите си, сред които е скачането на въже. Смята се, че големите бройки повторения на ниски подскоци помагат за повишаване и поддържане на добра костна маса при младите жени.

7. Подобрявате дишането

Кардио упражненията са наистина ефективен метод за подобряване на дишането и увеличаване на кислородната консумация. Под влияние на физическата активност нараства жизнената вместимост на белите дробове и тялото започва да се снабдява по-добре с кислород. Също така - колкото повече кислород поемате, толкова повече енергия създават клетките.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама