Цветът на очите определя склонността към депресия


Цветът на очите определя склонността към депресия
Снимка: iStock

Чувствителността на човек към зимната депресия може да е свързана с цвета на очите му, пише списание The Conversation, като се позовава на учени от Университета в Южен Уелс. Според тях колкото са по-тъмни очите, толкова е по-голям рискът да развием това сезонно афективно разстройство.

"Кафявите очи и зеленооките хора са по-податливи на зимната депресия, а не хората със сиви или сини очи", казват учените. Те допускат, че зимната депресия се дължи на дисбаланса на хормоните серотонин и мелатонин в тялото.

Когато дневната светлина е оскъдна, организмът синтезира повече мелатонин. Този хормон е "виновен" за сънливостта и апатията. И понеже през зимата светлината е по-малко, хората с кафяви и зелени очи са по-податливи на депресия, страдат от повишена сънливост, за разлика от тези със сиви очи или синеоките.

Симптомите на зимната депресия: сънливост, летаргия и отпадналост, са по-характерни за тъмнооките, защото, според изследователите, светлите очи са по-чувствителни към светлината поради по-малкото съдържание на пигмент в тях. Светлината, падаща върху ретината, изпраща импулси към хипоталамуса на мозъка, който позволява на тялото да контролира по-добре синтеза на хормоните на съня.

За разлика от хората със светли очи, тъмнооките се нуждаят от повече светлина, за да задействат сигнали от ретината към мозъка. Така че, ако не искате настроението ви да е мрачно, използвайте всеки слънчев ден за разходки навън.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама