Защо изпадаме в депресия: Няколко неочаквани причини


Защо изпадаме в депресия: Няколко неочаквани причини
Снимка: iStock/Guliver

Всеки човек има нужда да диша, да яде, да спи, да си почива. Ако тези нужди не са изпълнени или са изпълнени само частично, тялото ни не се чувства добре. Психиката също има нужди, които трябва да бъдат изпълнени, в противен случай  казват, че "душата се разболява".  Специалисти изброяват някои неочаквани причини, които ни карат да изпаднем в депресия и да не се чувстваме добре. Вижте кои са те:

Нямаме право на глас в работата

Имаме нужда да се чувстваме пълноценни както вкъщи, така и на работа. Монотонна работа без способността да се вземат решения и да видим резултатът от нашите усилия, много често води до депресия. Стресът не се натрупва заради отговорност, а поради нуждата да избягаме от скуката и безсмислени неща.

Чувстваме се самотни

От древността човек се нуждае от внимание и компания. Но е хубаво да запомним, че  трябва да сме в тълпата, а сред хората, които споделят ценностите ни. Понякога човек може да се чувства самотен сред много, а друг път да му е добре, когато е сам. Затова трябва да подбираме компанията си, за да се чувстваме добре.

Отдалечаваме се от ценностите си

Правейки това, което е важно за нас, ние се забавляваме: майката се радва на грижата на бебето, а музикантът, когато твори и създава музика. Правейки нещо по принуда, нещо, което  не е сред нашите ценности и желания,  ние се чувстваме зле и много често това може да доведе до депресия. Затова никога не трябва да се отдалечаваме от ценностите си и да правим нещо,само защото ни задължават!

Травма от детството

Травматични събития в детството причиняват депресия в зряла възраст. Загубата на родителска подкрепа принуждава детето да се защитава и да се крие от хората. Когато пораснем тези чувства остават и често сме недоверчиви към хората. Това може да ни накара да изпаднем в депресия.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ, АКО ИМАТЕ ЛОШ ДЕН?

Нестабилно състояние

Всеки има нужда да се чувства като ценен член на групата. Йерархията в обществото е неизбежна, но понякога има негативно влияние върху хората. Високото ниво на неравенство е причината за непрекъснатата ни тревожност, която често се превръща в депресивно състояние. Но ние не трябва да завиждаме или да се измъчваме, ако не сте толкова успешни, като някои хора. Най-добре е да се харесваме такива, каквито сме,а  когато можем да надграждаме себе си, а не другите.

Отдалечаваме се от природата

В продължение на милиони години природата е била нашата среда, тялото ни е създадено за движение. Градските стени не само ни защитават, но и ни ограничават. Пространството от стена до стена е изпълнено с тежки мисли, изглежда, че светът е пълен с горчивина. В природата усещаме, че светът е огромен и проблемите ни са малки и управляеми. Трябва някакви да свикнем с градската среда, но винаги когато имаме възможност да излизаме на разходки сред природата. Това ни кара да се чувстваме по-щастливи и свободни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама