Защо пием шампанско на Нова година


Защо пием шампанско на Нова година
Снимка: iStock/Guliver

Може би се чудите защо на Нова година пием шампанско. Отговорът се крие от преди 1500 години. Крал Кловис става християнин в църква в град Реймс в региона Шампан. В продължение на векове там са били короновани различни крале, което се отпразнувало с шампанско. До този момент газираното вино е било просто обикновена напитка, докато известният монах Дом Периньон преоткрива истинския вкус на шампанското и започва да мисли как да го бутилира, за да се запази блясъка му.

Луи XV постановява, че само шампанско може да се доставя в бутилки, а всички други вина трябва да бъдат транспортирани в бъчви. Смятало се, че това е много полезна напитка, подходяща предимно за аристокрацията. От този момент напитката е била задължителна на специални тържества като сватби, кръщенета и други.

От друга страна, празнуването на Нова година е възникнало като религиозен ритуал, свързан със слънцестоенето. И тъй като се е считало за голям празник, преминаващ от религиозен към светски, е трябвало да се отпразнува с напитка, която се асоциира с разкош и лукс.

Магическите мехурчета на напитката са се смятали за нещо изключително забавно и подходящо за празника. Разбира се, хубавата напитка си отива и с хубава храна.

Ето и шест от най-подходящите добавки:

- пармезан;

- черен трюфел;

- сьомга;

- горски плодове- къпини, малини, ягоди;

- крем брюле или шоколадов мус;

- скариди с мента.

Източник: foodpanda

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама