Няма да повярвате как всъщност е изглеждала Клеопатра (СНИМКА)

  • Няма да повярвате как всъщност е изглеждала Клеопатра (СНИМКА)
    Дата: Снимки: Getty Images/Guliver
Дата: 30.03.2020 Снимки: Getty Images/Guliver
Iwoman.bg

Eгиптоложката от Кеймбридж Сали Ан Аштън решила да разгадае как всъщност е изглеждала царицата на Египет. След дългогодишна изследователска работа и с помощта на компютърни програми тя стига до неочаквани изводи за външния вид на Клеопатра.

За да не бъдат "неоснователни" изводите ѝ, Аштън издирва части от изображения на Клеопатра, които са запазени върху древни монети и оцелели барелефи на храма в древния египетски град Дандара. Изводът на египтоложката е, че съвременното възприятие на легендарната египетска царица е много далеч от реалността.

Знаем, че Клеопатра остава в историята като фатална красавица и нито един мъж не е могъл да устои на чара ѝ. В съвременното кино в образа на Клеопатра са се превъплъщавали едни от най-известните и секси актриси в света: Вивиан Лий, Моника Белучи, Елизабет Тейлър, София Лорен. Разбира се, може да се спори коя от тях е изиграла ролята си най-добре, но външният вид на всички не отговаря на прототипа.

Истинската Клеопатра, според изследването на Аштън, е била ниска и закръглена. Устните ѝ са били тънки, а носът - доста голям.


Според египтоложката митът за невероятната красота на кралицата изобщо не е възникнал заради външния ѝ вид. Клеопатра е притежавала изключителен чар, общувала е като равна с мъжете, разговаряла е със събеседниците си толкова съблазнително, че буквално те са губили ума си по нея.

Древногръцкият философ Плутарх пише за Клеопатра, че нейният глас е звучал особено нежно. Той я описва като умна, образована, владееща свободно няколко езика и веща не само в политиката, но и във военната стратегия. Това е било достатъчно, за да "завърти главата" дори на Юлий Цезар и да остави забележим отпечатък в историята.

Източник: БГНЕС

-------------------------------


#ОстаниВкъщи, бъди отговорен!

iWoman e с теб!

Всичко ново за коронавируса - ТУК!

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.