7 неща, които НЕ бива да чистите с прахосмукачка


7 неща, които НЕ бива да чистите с прахосмукачка
Снимка: iStock/Guliver

Чистенето с прахосмукачка често звучи като най-доброто решение, имайки предвид, че много от нас имат безжични уреди или роботи. След известно време обаче, можем да открием, че нашата любима прахосмукачка има лоша миризма, работоспособността й значително е намаляла или пък е доста по-шумна от обикновено. Вярвате или не, в повечето случаи ние сме виновни за тези промени, защото сме я използвали неправилно. Сигурно сте чували, че нещото, което никога не трябва да се „прахосмуква“, е живак от счупен термометър. Ето кои са останалите неща, които засташават живота и работата на вашата прахосмукачка.

1. Кафе, брашно и какао

Дори да ви изглеждат като безобидни прахообразни продукти, кафето, брашното и какаото често задържат много влага, което образува мухъл в кошчето за прах. Освен това, твърде малките частички запушват филтъра, а дори могат да повредят и двигателя, ако става дума за по-голямо количество.

2. Пръст

Котката е счупила саксия в хола? Първото нещо, което искаме да вземем в тази ситуация, е прахосмукачката. В този случай обаче е по-добре да почистите килима с четка, защото вакуумът ще изтласка мръсотията навътре в текстила. Освен това, ако разсипаната почва е била мокра, това може да причини някои технически проблеми в двигателя.

3. Косми

Невъзможно е да се избегне навлизането на косми, но все пак си струва да внимавате с големите количества. Те запушват резервоара за отпадъци и филтъра много бързо. Възможно е силата на прахосмукачката значително да намалее, дори само след едно почистване.

4. Козметика

Пудра, сенки или хайлайтър – всички продукти, които изглеждат сухи, всъщност съдържат различни масла и вещества, които започват да се топят под въздействието на горещ въздух. Ето защо козметиката се счита за един от най-опасните врагове на прахосмукачката.

5. Малки хартийки

Малките хартийки карат уреда да прегрява. Конфетите пък, които са направени от фолио, са дори по-опасни, защото бързо се стопяват в прахосмукачката и това често до води до гръмнала прахосмукачка.

6. Мокър под

Опасно е да чистите под, който е мокър, защото рискувате токов удар. Другият проблем, е че можете да предизвикате късо съединение.

7. Малки стъклени частици

Вредата, която малките стъклени частици нанасят, изглежда очевидна, но много хора все пак подценяват риска. Вероятността да си докарате смяна на меките маркучи на прахосмукачката, филтрите и торбичката е наистина голяма.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама