Това качеството ви прави по-харизматични


Това качеството ви прави по-харизматични
Снимка: iStock/Guliver

Колкото по-бърз е умът ви, толкова по-харизматични сте в очите на околните. Това установи ново изследване, цитирано от PsyBlog.

Бързината е от съществено значение за сметка на коефициента на интелигентност и остротата на ума, които не били толкова важни, колкото учените са очаквали.

„Нашите резултати показват, че социалната интелигентност е нещо повече от това просто да знаеш какво да направиш. Социалната интелигентност изисква способност за изпълнение и бързината на ума е важен компонент от тази способност“, заяви ръководителят на проучването проф. Уилям фон Хипел.

Професор Хипел бил удивен защо някои хора излъчват повече харизма от други.

„Решихме да подходим малко по-различно към проблема, като се опитаме да разберем какво дава възможност да имаме харизма. Когато разгледахме харизматичните лидери, музиканти и други публични фигури, се открои едно – че те реагират бързо.“

Проучването включва 417 души, които били оценени от приятели доколко са харизматични. Те правят тестове за личностни черти и интелигентност. Всеки получава 30 въпроса за общи познания от типа „Назовете скъпоценен камък“. Хората, на които бързо им хрумвали лесни отговори, били възприемани като по-харизматични от приятелите си.

Това остава валидно и когато са взети предвид личностните черти и коефициента на интелигентност.

„Въпреки че очаквахме бързината на ума да предвижда харизмата, мислехме, че тя ще е по-малко важна от коефициента на интелигентност. Вместо това открихме, че това колко са умни хората е по-малко важно от това колко са бързи", казва Хипел.

Четете още интересни новини в нашия бизнес сайт Expert.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама